NEMA SKRIVANJA

Znanstvenici nadziru korisnike BitTorrenta

03.05.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Francuski nacionalni institut za istraživanje i upravljanje u računalnim znanostima pronašao je način da prati korisnike protokola BitTorrent u realnom vremenu. Znanstvenici su u razdoblju od 103 dana pratili IP adrese korisnika i sadržaj koji se preuzimao

Istraživači su u izvještaju predstavljenom na Usenix Workshopu objavili da su 103 dana pratili navike korisnika protokola BitTorrent te pritom zabilježili 148 milijuna IP adresa i dvije milijarde primjeraka razmijenjenog sadržaja – mahom ilegalno kopiranog.

Također, istraživači su otkrili IP adrese onih koji su bili začetnici širenja sadržaja te došli do zanimljivog podatka - većinu ilegalno kopiranog sadržaja koji se razmjenjuje preko mreže BitTorrent plasira vrlo uski krug korisnika. Smatraju da bi to otkriće trebalo preusmjeriti napore glazbenih izdavača i televizijskih i filmskih kuća na zaustavljanje tih individua. Trenutno antipiratske organizacije ciljaju krajnje korisnike koji uglavnom skidaju manju količinu sadržaja za osobnu konzumaciju.

Otkrivanje postavljača sadržaja nije jednostavno i procjena je znanstvenika da se to može učiniti tek s točnošću od sedamdesetak posto, ali bi tužbe protiv takvih pojedinaca značajno povećale efikasnost borbe protiv računalnog piratstva. Izvještaj posebno ističe da je promatranje moguće zbog sigurnosnih propusta u samom protokolu BitTorrent, a ti isti propusti dopuštaju promatranje i onih korisnika koji se skrivaju iza usluge za anonimnost Tor.