PISMO STEVEA JOBSA

Apple odustao od Flasha na iPhoneu i iPadu

30.04.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Direktor Applea Steve Jobs objavio je na službenim stranicama Applea poduže pismo u kojem navodi razloge zašto Flash nikada neće biti podržan na iPhoneu, iPodu i iPadu

Trakavica s Flashom i Appleom konačno je gotova. Već godinama se najavljuje dolazak Flasha, de facto web standarda za bogate multimedijske sadržaje, na iPhone, ali nikako da se to uistinu i dogodi.

Nedavno je Apple zabranio razvoj aplikacija za iPhone u Flashu, što je bio jasan znak da se posve odustalo od Flasha. Sada je Steve Jobs to vrlo jasno rekao i objasnio razloge za takav potez.

Flash je zastario, tvrdi Jobs, i zamijenili su ga otvoreni standardi kao što su HTML5, CSS i JavaScript. Iako je Appleov iPhone OS zatvoreni sustav, baš kao i Flash, web standardi moraju biti otvoreni, kaže Jobs. Osim toga, Flash je spor, nestabilan, nesiguran i prebrzo troši bateriju, kaže na kraju Jobs.

Dakle, sad je konačno sve jasno: ako želite Flash na vašem mobilnom uređaju, morat ćete nabaviti uređaj zasnovan na Androidu ili nekom drugom mobilnom OS-u. Reakcije na pismo preplavile su internet, a nama se najviše sviđa verzija koja, kako kažu autori, prevodi Jobsovo pismo u 'pravu istinu'.

Čitav tekst Jobsovog pisma možete pronaći ovdje: http://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/