PENTAX OPTIO W90

Kompaktni fotić za avanturiste

29.04.2010 u 14:00

Bionic
Reading

Pentax W90 će na prvi pogled zadovoljiti svakog avanturista koji nema živaca konstantno paziti na fotoaparat koji nosi sa sobom, a nakon našeg testa uvjereni smo da prvi dojam ima pokriće

Kućište od čvrste plastike je toliko kvalitetno napravljeno da nam ovaj model ulijeva najviše povjerenja u svoju čvrstoću od svih čvrstih fotoaparata koje smo vidjeli. Zanimljiva je integracija čvrste sintetičke vrpce s karabinerom na kraju pomoću kojeg se fotoaparat lako zakači na ruksak, remen ili neki sličan dio opreme.

Specifikacije kažu da je W90 otporan na vodu do dubine od šest metara, na padove s visine do 1,2 metra i na temperaturu do -10 Celzijevih stupnjeva. Sve tipke na kućištu imaju gumasti odziv zbog brtvljenja, ali to ne ometa bitno njihovu funkcionalnost. Voljeli bi vidjeti tipku za paljenje i gašenje fotoaparata malo bolje obilježenu, primjerice drugom bojom.

Razmještaj tipaka na kućištu je dobar, a rukovanje ovim aparatom je lakše nego što je to slučaj s prosječnim kompaktnim fotoaparatom. Razlog tome je hrapava površina kućišta koja omogućava vrlo čvrsto držanje fotoaparata, za razliku od glatke plastike ili metala prosječnog kompakta.

Nemoguće je ne primijetiti tri LED diode koje okružuju objektiv ovog fotoaparata. Riječ je o rasvjeti za fotografiranje makro scena. Prilikom fotografiranja objekata koji su jako blizu fotoaparatu bljeskalica nam neće pomoći jer je smještena iznad objektiva i bljesak će preskočiti objekt koji se nalazi koji centimetar ispred objektiva. Taj 'mrtvi kut' pokrivaju LED svjetiljke postavljeno oko objektiva. Njihovo svjetlo nije snažno i neće fotografiju učiniti savršenom, ali će je svakako učiniti boljom od podizanja ISO vrijednosti. Danas se gotovo svi kompakti hvale fotografiranjem pri visokim ISO vrijednostima, pa tako i W90, no kvaliteta tih fotografija je dosta niska. Pentax W90 nije izuzetak, pa valja izbjegavati ISO vrijednosti od 1.600 naviše, osim ako nema drugog izbora. Tada je bolje imati bilo kakvu nego nikakvu fotografiju. Preporučamo da korisnik isključi automatsko namještanje ISO vrijednosti i taj dio odradi ručno.

Primijetili smo da je zrnatost fotografija problem pri uvjetima slabije rasvjete, što je još jedan razloga za zauzdavanje ISO kontrole. Boje na fotografijama su nam se pokazale malo ispranim. Igranjem brojnim postavkama naknadne obrade fotografija u samom fotoaparatu to može popraviti. Za pohvalu je oštrina snimljenih fotografija. Sve u svemu, kvaliteta fotografija koje Pentax W90 izrađuje je zadovoljavajuća i primjerena cjenovnom razredu u kojem se nalazi.


Videozapisi su malo drukčija priča. Rezolucija u kojoj W90 snima je 720 p, ali se kvaliteta ne može usporediti s, primjerice, fotoaparatima koji svoj videozapis kodiraju AVCHD codecom. Tu Pentax gubi od konkurencije jer im nedostaje oštrine i prečesto se vide artefakti kodiranja.

Pogledamo li Pentaxove mogućnosti kroz cijenu, možemo reći da je to jedan od boljih fotoaparata na tržištu s obzirom na to da otporni fotoaparati imaju prilično visoku cijenu. Oni koji traže takav aparat trebali bi ozbiljno razmisliti o W90 koji pruža izvrstan omjer cijene i kvalitete.

Pentax Optio W90
Najveća razlučivost fotografija: 4.000x3.000
Najveća razlučivosti videozapisa: 1.280x720
Tip senzora: CCD
Masa: 164 grama
Dimenzije: 108x59x25 mm
Cijena: 2.299 kuna
www.pentax.hr