WINDAYS 2010

Office 2010 na hrvatskom stiže najesen

21.04.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Centralna Microsoftova konferencija za novinare na IT konferenciji WinDays bila je ove godine detaljna prezentacija noviteta u uredskom paketu Office 2010. Taj će paket, kažu u Microsoftu, uskoro u prodaju, no verziju prevedenu na hrvatski jezik možemo očekivati ove jeseni

Nova verzija jednog od najvažnijih Microsoftovih proizvoda, uredski paket Office 2010, gotovo je finalizirana i možemo je očekivati na globalnom tržištu vrlo skoro. Ipak, za hrvatsku, lokaliziranu verziju morat ćete još malo pričekati jer će ona biti dostupna tek na jesen.

Mnogi korisnici se na spomen novog Officea, koji je unazad nekoliko verzija izrazito kompletan paket softvera, pitaju što Microsoft više uopće može ugurati u novu verziju. No, Office 2010 donosi ogroman broj novih mogućnosti, pa čak i nekoliko posve novih verzija određenih alata. Sve su nam to predstavili voditelj marketinga za grupu proizvoda Information Worker u Microsoftu CEE Wim Dierickx te voditeljica poslovne grupe proizvoda za produktivnost u Microsoftu Hrvatska.

Kao prvo, tu su besplatne online verzije Worda, Excela, PowerPointa te OneNotea (skupno nazvanih Office Web Apps), o kojima nije bilo puno riječi jer je riječ o vrlo bazičnim, okljaštrenim verzijama istoimenih desktop alata, ali njima se Microsoft pozicionira nasuprot Googleovih online uredskih alata, koji možda nisu prava prijetnja punoj verziji Officea, ali privlače sve veći broj korisnika.

Još jedna novost je Office Starter Edition, jeftinija (i okrnjena) verzija Officea koja je svojevrsna zamjena za Microsoft Works. Dolazit će predinstalirana na nekim računalima, a namijenjena je manje zahtjevnim korisnicima kao svojevrsna navlakuša za punu verziju.

Što se pak tiče noviteta u pojedinim programima unutar paketa Office, njih ima na stotine. Od onog što smo vidjeli dojmile su nas se napredne mogućnosti obrade fotografija u PowerPointu i novi posebni učinci na prezentacijama te pojednostavljeni filteri u Outlooku (koji zbog svojih naprednih mogućnosti sada već izgleda prilično prenatrpano).

Još jedan važan novitet provlači se kroz sve proizvode u novom Officeu, a to je naglasak na usluge u oblaku (eng. cloud). Osim besplatnih Office Web Appsa koje smo već spomenuli, tu je mogućnost kolaboracije na dokumentima te pristup dokumentima s bilo kojeg računala putem web preglednika.