Tehnologija UKRADENA IDEJA?

Appleu tužba zbog Safarija na iPhoneu

  • Autor: B. R.
  • 28.11.2008 14:15:47
  • 25.11.2008 14:00:00

Tvrtka Apple poznata je diljem svijeta po svojim inovativnim i uvijek impresivnim rješenjima, no kako se u posljednje vrijeme sve češće pokazuje, ideje kojima se služi baš i nisu proizašle iz glava njenih zaposlenika

Posljednja u nizu tužbi s kojima je suočena Appleova pravna služba sadržana je u navodu izumitelja Elliota Gottfurchta koji tvrdi da je tehnologija prikaza internetskih sadržaja na Appleovom iPhoneu ustvari njegova. Kao dokaz tome izumitelj je priložio odobrenje patentnog zahtjeva pri Američkom patentnom uredu pod oznakom 7.441.196, dodijeljeno njegovoj kompaniji EMG još u listopadu 2006. godine.

Prema podacima spornog patenta, EMG je, između ostalog, zaštitio 'način na koji se web stranice svojim izgledom i funkcionalnošću prilagođavaju ekranu uređaja koji joj pokušava pristupiti'. Jednako tako, njegov patent pokriva i tehnologiju za 'manipuliranje dijelovima prikaza na ekranu zoomiranjem i skrolanjem'. Sve navedeno oko sedam milijuna korisnika mobitela iPhone u 3G verziji svakodnevno koristi na svojim uređajima.

Bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će na tužbu reagirati u Appleovom taboru koji se, usput rečeno, već bori s nekoliko slučajeva Appleove krađe ideja. Nedavno smo vas izvijestili o tužbi zbog 'Moćnog Mišonje' koja još uvijek nije riješene u ničiju korist.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još