PRVA POMOĆ

Prikaz skrivenih datoteka u Windowsima 7

14.04.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Windows 7, kao i njegovi prethodnici, skriva određene datoteke od korisnika odmah nakon instalacije. Da bi se to promijenilo, valja intervenirati u postavke samih Windowsa

Windowsi razlikuju četiri vrste skrivenih materijala: zaštićene datoteke operativnog sistema, datoteke i direktorije obilježene kao one koje su skrili korisnici ili neki program, skrivene driveove i skrivene ekstenzije datoteka. Dok je bilo što od navedenih materijala skriveno, ne može se vidjeti prilikom pregledavanja u Windows Exploreru.

Sve postavke vezane uz skrivene datoteke i direktorije okupljene su u stavki Folder Options Control Panela (upravljačka ploča). Nakon njenog otvaranja valja odabrati tab View u kojem će se pojaviti opcije prikazane na priloženoj slici. Primijetit ćete da su postavke o skrivanju navedene jedna za drugom. Prva, Hidden files and folders, služi otkrivanju datoteka koje su označene kao one koje su skrili korisnik ili neki program. Odabiranjem prikaza takvih datoteka skrivanje više nema smisla jer će one uvijek biti vidljive u Windows Exploreru.

Opcija skrivanja zaštićenih sistemskih datoteka (Protected System Files) odnosi se na datoteke nužne za funkcioniranje operativnog sistema. Ove datoteke je pri instalaciji skrio sam operativni sistem i izdvojio od ostalih skrivenih datoteka jer bi njihovo brisanje moglo narušiti funkcionalnost Windowsa, pa tako i samog računala. Jasno je naznačeno da je preporučeno stanje ovih datoteka ono skriveno.

Skrivanje ekstenzija za poznate datoteke odnosi se na tri slova iza točke u nazivu datoteke što  dodjeljuju datoteku određenom programu na izvršavanje. To znači da će kada je uključena ova opcija fotografije iz vašeg fotoaparata npr. nositi ime DSC0012, a ne DSC0012.jpg. Ikona datoteke će signalizirati da postoji program koji će otvoriti ovu datoteku te o kojoj se vrsti datoteke radi. Preporučujemo da isključite skrivanje ekstenzija jer ćete tako poboljšati svoju sposobnost identificiranja i razlučivanja pojedinih datoteka.

Prazni driveovi se u Windowsu 7 ne prikazuju. Takav je slučaj s DVD čitačem koji u sebi nema medij. To ne znači da uređaj nije dobro spojen na računalo, već samo da treba uključiti opciju stalnog prikazivanja u Windows Exploreru.