Tehnologija DRUGA RUNDA

Microsoft ponovno optužen za monopol u Europi

  • Autor: G.M.
  • 19.1.2009 13:56:27
  • 19.1.2009 0:00:00

Europska Komisija optužuje Microsoft za narušavanje tržišne konkurencije time što s Windowsima isporučuje Internet Explorer

Optužba je rezultat istrage koja je trajala godinu dana, a pokrenuta je na inicijativu norveške tvrtke Opera koja se bavi proizvodnjom internetskog preglednika istog imena. Opera je skrenula pažnju europskim regulatorima na činjenicu da Microsoft njih i sve ostale proizvođače preglednika stavlja u nepovoljan položaj jer Windowsi imaju u sebi integriran preglednik Internet Explorer. Opera navodi i da softverski div svoju monopolističku poziciju čuva nepoštivanjem web standarda. Zbog velikog tržišnog udjela IE-a developeri izrađuju stranice prilagođene Microsoftovim izmišljenim standardnima, a ne reguliranim standardima kojih se drže svi ostali proizvođači.

Zanimljivo je da je Europska komisija već ratovala s Microsoftom zbog dodataka koji su dolazili integrirani u Windowse, točnije zbog Media Playera. Rezultat toga je izdavanje verzije Windowsa XP N koja se, uz standardne verzije, prodaje samo u Europi i nema integriran Media Player. Microsoftu je izrečena i kazna od 1,6 milijardi eura te zatim još jedna od 899 milijuna eura jer prva nije plaćena na vrijeme. Vjerujemo da će zbog tih kazni izrečenih u prošlosti Microsoft ozbiljno shvatiti optužbe Europske komisije.

Europljani su inače najveći poklonici alternativnih preglednika pa EI drži tek 59,5 posto tržišta, drugi je Firefox sa 31,1posto tržišta i zatim slijede Opera sa pet posto i ostali sa znatno manjim postocima. Usporedbe radi, IE drži 68 posto svjetskog tržišta internetskim preglednicima.

www.microsoft.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još