GARTNER PREDVIĐA

Zasloni osjetljivi na dodir su budućnost

07.04.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Gartner predviđa da će do 2015. godine više od polovice računala kupljenih za mlade korisnike imati zaslone osjetljive na dodir. Ista tvrtka predviđa da u poslovnom okruženju takvi zasloni neće biti ni izbliza toliko popularni

Gartner, tvrtka koja se bavi istraživanjem tržišta i konzultantskim poslovima, predviđa da će do 2015. godine mladi korisnici prigrliti tehnologiju interakcije s računalom putem zaslona osjetljivog na dodir. Prema njihovima predviđanjima, više od 50 posto računala kupljenih za korisnike mlađe od 15 godina posjedovat će zaslon osjetljiv na dodir. U istom vremenskom razdoblju, prema Gartneru, poslovni korisnici će kupovati tek 10 posto računala sa zaslonom osjetljivim na dodir.

Mlađi korisnici dodirivanje zaslona smatraju prirodnijim načinom interakcije s računalom i zbog toga bi mnoge obrazovne ustanove mogle usvojiti upravo takva računala u vrlo skoroj budućnosti. Dilema koja muči te ustanove jest odabrati zaslone koji zahtijevaju neku vrst olovke za unos podataka ili one kojima se upravlja prstom. Olovka nudi mogućnost pisanja proizvoljnog teksta, što može biti jako praktično za studente fizike, matematike ili kemije koji bilježe velik broj formula. Formule je vrlo komplicirano pisati tipkovnicom, kao i pomicanjem prsta po ekranu. Gartner vjeruje da će se pronaći neki kompromis sa zaslonima koji će prihvaćati unos prstom i olovkom.

Tvrtke neće pratiti trend masovnog usvajanja računala sa zaslonom osjetljivim na dodir iz više razloga. Prvi je što korištenje računala u tom okruženju obično zahtijeva unos velike količine teksta, za što je tipkovnica još uvijek najbolje rješenje, a drugi je profil korisnika koji su cijeli život proveli uz tipkovnicu i miša. Promjena filozofije korištenja računala bi se mogla vrlo negativno odraziti na produktivnost i tvrtke nisu spremne na taj rizik.

Trend prelaska na računala sa zaslonom osjetljivim na dodir će se dogoditi i u poslovnom okruženju, ali mnogo sporije. Kako će se zapošljavati mladi ljudi navikli na zaslone osjetljive na dodir, tako će se mijenjati i računala na mjestima njihova zaposlenja. Gartner na tom polju ne očekuje revoluciju, nego evoluciju, a najbolji katalizator tih promjena će biti kvalitetne aplikacije i sadržaji prilagođeni novom načinu interakciju s računalom. Evoluciju će predvoditi kućni korisnici i obrazovne ustanove.