'KOLABORACIJA'

Otvorena deveta po redu konferencija Cisco Expo

25.03.2010 u 13:43

Bionic
Reading

Danas je u splitskom hotelu Le Meridien Lav počela deveta po redu konferencija Cisco Expo. Nazočilo je preko četiristotinjak sudionika, među kojima su se našli Ciscovi stručnjaci, predstavnici struke i državne uprave te partneri i korisnici Ciscovih rješenja. Konferencija je ove godine sloganom 'Kolaboracija – nova snaga poslovne suradnje' ponudila prisutnima uvid u nove mogućnosti poslovanja

Da je tome tako, svjedočio je i uvodni govor v.d. direktorice Ciscova ureda u Hrvatskoj Ane Blažinić. Okupljenima je poručila da su tehnologije sutrašnjice dostupne - već danas: 'Rad Ciscova tima usmjeren je na realizaciju zajedničke vizije budućnosti, vizije koja u središte stavlja sve korisnike tehnologije. Ključ našeg uspjeha su ljudi i njihov kreativan rad, budućnost koja briše granice, smanjuje udaljenosti i povezuje ideje. Svakim danom povećava se potražnja za mrežnim sadržajima, sve se više oblika informacijske i komunikacijske tehnologije integrira u mrežu koja je postala osnovna platforma za rad. Ciscova snaga smo svi mi, a mreža je pokretač naših ideja!', rezimirala je v.d. direktorice Ciscova ureda u Hrvatskoj.

Na snagu i prednosti koje pruža mreža u svakodnevnom poslovnom i privatnom životu nadovezao se i Ciscov potpredsjednik za tržišta brzog ekonomskog rasta zadužen za pružatelje usluga Tony Shakib. Osim izazova s kojima se suočavaju današnji pružatelji usluga, predstavio je i izazove koji će utjecati na ICT tržište i industriju:

'Naglasak će biti na nekoliko trendova. Prvi od njih su mreže nove generacije koje bi trebale poslužiti za zadovoljavanje rastućih potreba korisnika, posebice u video i podatkovnim aplikacijama. Osim što se predviđa drastičan rast mobilnog interneta, potrebno je naglasiti da će najveći dio cjelokupnog prometa mobilnih mreža činiti videosadržaji', upozorio je Shakib.

Svjedoci smo snažnog razvoja poslovanja i potrebe za tehničkom podrškom mrežnih stručnjaka u svim sektorima gospodarstva. Kako nijedan segment informacijsko-komunikacijskog tržišta ne bi bio zanemaren, organizatori Cisco Expoa pripremili su više od 30 predavanja podijeljenih po Ciscovim tehnologijama i tematskim cjelinama: poslovna i tehnička predavanja o novim rješenjima i tehnologijama te plenarna i partnerska/sponzorska predavanja.

Uzvanici su tako već prvog dana mogli popratiti predavanje Petera Pavlua iz Cisco Systemsa, koji se pozabavio temom 'Cisco Borderless Network'. 'S konstantnim ubrzavanjem tržišne dinamike, tehnologija i metoda interakcije među ljudima, poslovna očekivanja od mrežnih infrastruktura se mijenjaju. Mreža postaje platforma za poslovanje, a njena dodatna vrijednost sve se više mjeri u poslovnim umjesto u tehničkim jedinicama. Sve je važnije kako mreža doprinosi sposobnosti kompanije da unosi novosti, da pridobije i zadrži korisnike, kao i da poveća operativnu efikasnost. Cisco Borderless Network je arhitektura koja ima zadatak osigurati kompletnu mrežnu arhitekturu bez tehnoloških granica i ograničenja, koja odgovara potrebama i očekivanjima rastućeg poslovanja', objasnio je Pavlu.

Velik interes pobudilo je i najavljeno predavanje account direktora za centralnu i istočnu Europu Starent Newtworksa, Nikice Mustapića. On će govoriti o novoj generaciji interneta, mobilnom broadbandu i VNI Mobile istraživanjima. No treba napomenuti da će Ciscovi menadžeri za poslovni razvoj i vodeći konzultanti mrežnih tehnologija na raspolaganju biti tijekom cijele konferencije, ne samo kroz predavanja i prezentacije, već i kroz neformalnu diskusiju o naprednim tehnologijama. Ovo je jedinstvena prilika za sve sudionike da razmijene informacije i iskustva o poslovnoj primjeni tehnologije kao opravdane investicije.