Tehnologija INVISAGE SVJETLOSNI ČIP

Dolazi nam kvalitetno fotografiranje mobitelima

  • Autor: G. M.
  • 22.3.2010 15:23:23
  • 22.3.2010 14:58:00

Mobilni telefoni već godinama imaju mogućnost snimanja fotografija i videozapisa, no kvaliteta takvih fotografija nije ni do koljena snimkama dobivenim na klasičnim fotoaparatima. Tvrtka InVisage tvrdi da ima rješenje za ovaj problem

Problem kvalitete fotografija na uređajima poput mobilnih telefona sadržan je u svjetlosnom čipu. Da bi takvi uređaji zadovoljili sve tehničke prohtjeve i ostali lako prenosivi, svjetlosni čip, kao i sve ostalo u telefonu, mora biti iznimno kompaktno. Upravo zbog toga optički čip u mobitelima u stanju je primiti malu količinu svjetla prilikom fotografiranja što rezultira i bitno slabijom kvalitetom fotografije.

Tvrtka InVisage najavila je korištenje novih materijala u svjetlosnim čipovima, a koji će omogućiti čipu da registrira daleko više svjetla u kraćem vremenskom roku, što bi pak trebalo drastično povećati kvalitetu fotografija. Tvrtka navodi da će njihovi svjetlosni senzori sakupljati do četiri puta više svjetla nego što je to slučaj s čipovima aktualne generacije.

Ulazak na tržište svjetlosnih čipova kojim dominiraju proizvođači poput Sonyja, Panasonica, Canona ili Micron Technologiesa je doista teško. Slično je pokušala tvrtka Foveon svojim čipom X3 koji bilježi kvalitetnije boje od konkurencije, međutim njezin uspjeh je vrlo ograničen i tek mali postotak korisnika koristi Sigma fotoaparate opremljene ovih čipom. Prvi testovi InVisageovog čipa morali bi pokazati doista spektakularne rezultate da ta tvrtka ostvari značajniji uspjeh na tržištu. Vjerujemo da je odluka da se u početku usmjere na proizvođače mobilnih telefona uzrokovana upravo situacijom na tržištu svjetlosnih čipova za klasične fotoaparate.

www.invisageinc.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još