Tehnologija PEN E-PL1

Olympus Hrvatska predstavio digitalne fotoaparate PEN

  • Autor: G. M.
  • 17.3.2010 9:10:33
  • 17.3.2010 8:00:00

Olympus Hrvatska na konferenciji za novinstvo predstavio je seriju fotoaparata PEN s naglaskom na najnoviji model E-PL1 posebno prilagođen korisnicima kompaktnih digitalnih fotoaparata

Serija PEN Olympusovih digitalnih fotoaparata oživljena je sredinom prošle godine modelom E-P1 i u međuvremenu dopunjena nešto naprednijim E-P2 i nedavno E-PL1. Fotoaparati PEN nastali su 1959. i vrlo brzo osvojili kupce svojom jednostavnošću korištenja i malenim dimenzijama. Nažalost, početkom 1970-ih, Olympus je obustavio njihovu proizvodnju. Digitalni fotoaparati PEN dijele filozofiju svojih analognih predaka o malenim dimenzijama i jednostavnosti korištenja.

Ciljana publika ovih proizvoda korisnici su kompaktnih fotoaparata koji žele bolju kvalitetu fotografija, ali nisu spremni uhvatiti se u koštac sa SLR fotoaparatima, ili zbog njihove kompleksnosti ili dimenzija i mase. PEN-ovi nude svjetlosni senzor SLR fotoaparata (Olympusov sistem 4/3 ) i kvalitetu fotografija koja dolazi uz njih, smješten u kućištu vrlo malih dimenzija. Povrh svega toga, ti fotoaparati koriste izmjenjive objektive kompatibilne s Olypusovim sustavom 4/3.

Goran Maravić
Natali Dizdar privatno koristi Olympusov fotoaparat PEN

Najnoviji E-PL1 najmanji je od triju PEN-ova, a Olympusovi inženjeri posebno su dizajnirali njegov izbornik da bi bio što lakši za uporabu onim korisnicima koji su se susretali isključivo s kompaktnim fotoaparatima. Sposobnosti fotoaparata nimalo ne trpe zbog jednostavnosti korištenja. Osim mogućnosti potpuno ručnih postavki fotografiranja, E-PL1 nudi i vrlo naprednu automatiku koja će uvijek izvući najkvalitetniju fotografiju iz ponuđenih uvjeta. Za posebno kreativne korisnike, tu je i mnoštvo filtra za naknadnu obradu fotografije u samom fotoaparatu. Posebno je naglašena mogućnost snimanja videozapisa u HD rezoluciji čija je kvaliteta također iznad one koju nude kompaktni fotoaparati. Uzrok je opet kvalitetniji svjetlosni senzor. Moramo spomenuti i to da E-PL1 posjeduje integriranu bljeskalicu. Korisnici navikli na kompaktne fotoaparate nisu se nikada susreli s nužnošću naknadnog nabavka ne baš jeftine bljeskalice što je i glavni razlog njezine integracije u ovaj model.

Početak prodaje Olympus PEN E-PL1 fotoaparata na hrvatskom tržištu najavljen je za travanj, ali ga već sada neke trgovine imaju u svojim katalozima po cijeni od oko 4.000 kuna.

www.olympus.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još