RECESIJA?

Google pogasio gomilu usluga

15.01.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Od internetskog diva Googlea obično smo navikli na bjesomučno predstavljanje novih usluga, no ovih je dana Google napravio suprotno: ugasio je nekoliko usluga i servisa koji nisu bili perspektivni

Servisi koji su ugašeni ili je najavljeno njihovo gašenje su Jaiku, Google Notebook, Dodgeball te Google Video.

Gašenje Google Videa i nije neko iznenađenje, obzirom da je Google kupio YouTube koji zapravo nudi istu stvar: razmjenu video datoteka. Od danas Google Video više neće primati nove video isječke, a arhiva će ostati aktivna još neko vrijeme.

Google Notebook je maleni dodatak za web preglednik Firefox koji vam omogućuje pisanje podsjetnika vezanih za neku stranicu, no očito je da su ga korisnici vrlo malo koristili, pa ga je Google odlučio ugasiti.

Dodgeball je servis za instant dopisivanje sličan Twitteru, a njegovo službeno gašenje bilo je samo pitanje vremena, obzirom da se već dugo zna da od njega neće biti ništa.

Djelomično je to i zbog toga što je Google kupio Jaiku, klon Twittera koji također omogućuje izradu vrlo jednostavnog mikrobloga na kojem su novi članci ograničeni na 140 znakova, a možete ih slati i putem SMS-a. No time je još čudnije što je objavljeno da se niti Jaiku više neće razvijati. Ipak, nije riječ o potpunom gašenju, Google će najvjerojatnije ponuditi Jaiku kao opciju za izradu vlastitog, personaliziranog mikroblog servisa.