645 DIGITAL

Pentaxovih 40 megapiksela za profesionalce

10.03.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Pentax je službeno potvrdio da sprema 645 Digital, fotoaparat srednjeg formata vrlo konkurentne cijene u odnosu na konkurenciju u klasi

Zadnjih nekoliko mjeseci forumi internetskih portala koji se bave fotografijom bili su prepuni nagađanja o Pentaxovom digitalnom fotoaparatu srednjeg formata. Pentax je napokon prekinuo ta nagađanja i službeno najavio model 645 Digital koji bi trebao stići u prodaju već u svibnju ove godine.

Model 645 D ima svjetlosni senzor dimenzija 44 x 33 mm i razlučivosti 40 megapiksela, a smješten je u vrlo izdržljivo kućište i opremljen novim sustavom za automatsko izoštravanje sa 11 kontrolnih točaka, novim sustavom mjerenja svjetla i sustavom za automatsko uklanjanje prašine sa svjetlosnog senzora. Pentax je ovaj fotoaparat kreirao s naglaskom na širok dinamički raspon svjetla te nudi mogućnost izrade HDR fotografija u samom fotoaparatu. Današnji fotoaparati SLR klase nemaju takve mogućnosti.

Svojim proizvodom Pentax planira konkurirati poznatom Hasselbladu i vjerujemo da će to napraviti prilično uspješno s obzirom da je najavljena cijena fotoaparata 645 D oko 9.500 američkih dolara. Hasselbladovi fotoaparati sličnih performansi koštaju barem dvostruko više.