Tehnologija NOBELOVA NAGRADA RAČUNARSTVA

Microsoftovac osvojio prestižnu Turingovu nagradu

  • Autor: B. R.
  • 10.3.2010 9:47:49
  • 10.3.2010 7:25:23

Legendarna godišnja Turingova nagrada dodjeljuje se za zasluge u računalnoj industriji još od 1966. godine, a ove godine odlazi u ruke trenutnog savjetnika u Microsoftu Charlesa Thackera, i to za zasluge dok je tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća bio djelatnik Xeroxova centra PARC (Palo Alto Research Center)

Charles Thacker zaslužio je Turnigovu nagradu zbog svog rada na računalu Xerox Alto, preteči osobnih računala kakva danas poznajemo, te radu na mrežnoj tehnologiji Ethernet i računalima Tablet.

Šezdesetsedmogodišnji Charles Thacker početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao je na izradi računala Xerox Alto, završenog tijekom 1973. godine, a koje je bilo prvo osobno računalo koje je koristilo radnu površinu i grafičko sučelje kakvo i danas poznajemo. Thacker je i suizumitelj Etherneta, tehnologije kojom se još uvijek svakodnevno koristimo.


'Počašćen sam i iznenađen, i to pogotovo što nagradu nisam očekivao, a smatrao sam da se Turingova nagrada ne dodjeljuje osobama iz mog sektora. Pogledam li unatrag, većinom su je dobivale osobe koje razvijaju softverska rješenja ili teoretičari. Tek šačica znanstvenika koja je osmislila neki hardver dobila je ovu nagradu', dodao je Thacker.

Sve dosadašnje dobitnike ove prestižne nagrade možete pogledati na ovoj adresi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još