Tehnologija KORISNICI ODLUČNI

Pristup internetu osnovno je ljudsko pravo

  • Autor: B. R.
  • 8.3.2010 11:35:52
  • 8.3.2010 10:16:24

Anketa provedena za potrebe BBC World Servicea pokazuje jasan stav korisnika diljem svijeta – većina njih smatra da bi internet trebao ostati slobodan te da je pristup internetu jedno od osnovnih ljudskih prava i da bi ga trebalo tretirati kao osnovnu infrastrukturu, jednako kao, naprimjer, prometnice

Čak 78 posto ispitanika izjavilo je da im internet omogućuje slobodu izražavanja, a njih čak 90 posto smatra da je odlično mjesto za učenje. Takav stav najzastupljeniji je u Južnoj Koreji, Meksiku, Brazilu i Turskoj.

Više od 70 posto ispitanika u Japanu, Meksiku i Rusiji izjavilo je da ne može zamisliti život bez pristupa internetu, a više od 50 posto ispitanih korisnika interneta smatra taj način informiranja vjerodostojnijim od bilo kojeg drugog medija. Nešto iznad 30 posto ispitanih kao ključnu stavku interneta ističe mogućnost komunikacije među ljudima, dok ih samo 12 posto smatra internet izvorom dobre zabave.

Što se pak zabrinutosti korisnika tiče, ispitanici se najviše boje online prevara, velike količine eksplicitnih i nasilnih sadržaja te povrede privatnosti.

Anketu je za BBC World Service izradila tvrtka GlobeScan, i to na uzorku od 27.000 osoba u 26 zemalja.

www.globescan.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još