ŠPANJOLSKI LEPTIRI

Pala ilegalna mreža od 12,7 milijuna računala!

03.03.2010 u 10:27

Bionic
Reading

Španjolske vlasti uhitile su trojicu neimenovanih hakera pod optužbom da su postavili i upravljali botnet mrežom sastavljenom od gotovo 13 milijuna računala, a sve kako bi provaljivali u računalne sisteme kompanija i bankovnih institucija

Kako izvještava Associated Press, botnet mreža nazvana Mariposa, što na španjolskom znači leptir, prvi puta se pojavila u prosincu 2008. godine, a do danas se pretpostavila kao jedna od najvećih hakerskih mreža ove vrste. Virus koji je omogućio nastanak mreže Mariposa distribuirao se preko prijenosnih diskova, MSN Messengera te P2P programa, a inficirao je sustave na kojima su se nalazili Windowsi XP ili stariji.

Ispostavlja se da uhićeni trojac ne spada u kategoriju hakera znalaca, nego su se služili uslugama 'vanjskih' kriminalaca.

Identitet troje uhićenih još uvijek nije objavljen, nego su objavljeni sam njihovi online nadimci – netkairo, jonyloleante i ostiator. Proglasi li ih španjolski sud krivima, svaki od optuženika mogao bi završiti iza rešetaka do maksimalnih šst godina.