MOBILNI I SNAŽNI

Kako odabrati tanak i lagan, ali jeftin prijenosnik

26.02.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Tanki i lagani prijenosnici su donedavno bili povlastica poslovnih korisnika i vrlo skupa investicija. Pojavljivanje netbooka je pokazalo da se može proći puno jeftinije, ali po cijenu performansi. Sada smo dosegli i treću fazu koja nam je ponudila lagane i tanke prijenosnike solidnih performansi po prihvatljivim cijenama

Danas se na spomen laganog i jeftinog prijenosnika odmah nameće netbook, ali neki korisnici ipak žele snažnije računalo za obavljanje ozbiljnijeg posla. Poznato je da su skoro svi netbook prijenosnici bazirani na Intelovom procesoru Atom koji je više nego dovoljan za surfanje po internetu, pokretanje web aplikacija i komunikaciju, ali poslovi poput reprodukcije HD videa te lagane obrade videodatoteka ili većih fotografija predstavljaju izazov za te procesore i netbook računala. Rješenje je čistokrvni prijenosnik, ali manjih dimenzija. Na svu sreću, ta klasa računala je također pojeftinila i postala dostupna kućnim korisnicima, pa čak i studentima, a ne samo poslovnim ljudima.

Asus UL30

Asus je modelom UL30 upravo ciljao na ljude koji trebaju nešto masom, dimenzijama i cijenom usporedivo s netbook prijenosnicima. Kada se pogleda cijena, treba imati na umu da je snaga ovog računala daleko veća nego što je to slučaj s netbook prijenosnicima, pogotovo ukoliko se izabere procesor Core 2 Duo. Također treba obratiti pažnju i na kvalitetu izrade. Naime, Asus je u ovo računalo ugradio zvučnike Altec Lansing i dodao aluminijske detalje zbog čvrstoće i estetike.

UL30 računala grade se s procesorima Core 2 Duo i Celeron, čime je omogućeno snižavanje cijene za korisnike kojima možda ne treba puna snaga procesora Core 2 Duo. Računalo dolazi opremljeno s četiri gigabajta memorije i diskovima kapaciteta od 250 do 500 gigabajta.

Prijenosnik ima zaslon dijagonale 13,3 inča i rezolucije 1366 x 768 piksela te je težak svega 1,5 kilograma, a debljina mu varira od 1,5 cm do 2,5 cm. Posebno oduševljava trajanje baterije, 12 sati po proizvođaču. Realni testovi pokazuju nešto kraće vrijeme trajanja, ali autonomija mu se vrti oko još uvijek vrlo impresivnih desetak sati.

Cijena: od 5150 kuna
www.asus.com

Lenovo ThinkPad Edge

Lenovo se dosjetio kako poslovni prijenosnik malih dimenzija i mase učiniti povoljnim za kupnju - bazirao ga je na AMD-ovom procesoru umjesto na nešto skupljim Intelovim rješenjima. AMD-ovi procesori za tek nešto slabije performanse koštaju dosta manje novca, a rijetki od lakih prijenosnika očekuju i trebaju vrhunske performanse. Naravno, postoje i modeli Edge s Intelovim procesorima pa će i oni korisnici koji su spremni platiti za bolje performanse doći na svoje, no kako se mi bavimo jeftinim prijenosnicima, Edge baziran na AMD-ovom procesoru Turion X2 je onaj koji preporučujemo.

Treba spomenuti da su ovo prvi ThinkPad prijenosnici s AMD-ovim procesorima, no zbog toga ne treba izbjegavati ovaj model. ThinkPad je tržišno ime izgrađeno na kvaliteti proizvoda pa vjerujemo da je Lenovo vrlo kvalitetno izveo implementaciju AMD-ovih procesora u svoju ponudu.

Edge prijenosnici imaju zaslon dijagonale 13,3 inča razlučivosti 1366 x 768 piksela i nude izvrsnu autonomiju rada na bateriji od pet sati. Moramo spomenuti da verzije s Intelovim procesorima mogu raditi na bateriji do osam sati, pa i to treba uzeti u obzir prilikom razmišljanja koliko novca izdvojiti za jedan Edge prijenosnik. Svi modeli se nude s četiri gigabajta memorije i operativnim sustavom Windows 7. Masa Edge prijenosnika je nešto viša od jednog i pol kilograma, a debljina kućišta varira od 17 do 32 milimetra.

Cijena: od 3500 kuna
www.lenovo.com

Dell Inspiron 13

U kategoriji tankih i laganih te cijenom pristupačnih, ali snažnih računala i Dell ima svog konja za utrku. Prijenosnici iz serije Inspiron 13 također imaju ekran dijagonale 13 inča uz pripadajuću razlučivost od 1280 x 800 piksela – nešto drugačije od konkurencije. Mali Inspironi su bazirani na Intelovim procesorima - ponuda počinje jeftinijim i slabijim procesorima Pentium Dual Core, a nastavlja se jačim modelima Core 2 Duo. Količina memorije je do četiri gigabajta, a operativni sustav se bira između Viste i Windowsa 7.

Ništa previše uzbudljivo ne nalazi se u ovom prijenosniku što bi ga izdvojilo iz mase - osim dizajna koji odskače od Dellovih uglavnom nezanimljivih kutija. Istaknut ćemo i optički uređaj (DVD snimač) koji medije prima u utor, a ne na ladicu. Prijenosnik je duž cijelog kućišta debljine svega 25,4 milimetra ili točno jedan inč.

Cijena: -
www.dell.com

HP 5310m

HP reklamira svoj model 5310m kao najtanji prijenosnik na njegovom najdebljem dijelu. Za razliku od šampiona mršavosti - kućišta Appleovog Aira - HP-ov prijenosnik je jednako tanak na svim mjestima, a to je 0,93 inča ili, u nama razumljivijem metričkom sustavu, 23,5 milimetara. Masa ovog prijenosnika počinje na 1,72 kilograma i može se penjati ovisno o konfiguraciji.

U model 5310m ugrađuju se procesori Core 2 Duo ili Celeron te dolazi s nekom od verzija Windowsa 7 – prema želji kupca.

Karakteristika zbog koje treba dobro pogledati u smjeru HP-a jest njegov zaslon koji koristi LED pozadinsku rasvjetu i daje korisniku izbor želi li premaz protiv odsjaja ili Brightview ekran koji, prema proizvođaču, daje nešto kvalitetniji prikaz, ali i površinu koja zrcali.

HP deklarira trajanje baterije prijenosnika 5310m do osam sati, međutim to je podatak za najštedljiviji model koji uključuje i skupi SSD disk. Jeftiniji modeli će u realnosti imati koji sat kraću autonomiju rada na bateriji, no vjerujemo da će to još uvijek biti na visini zadatka za ovu kategoriju prijenosnika.

Cijena: od 4800 kuna
www.hp.com

Acer Timeline

Acer je nedavno objavio da ne planira proizvoditi sve popularnije tablet prijenosnike, već da će im konkurirati tankim i laganim prijenosnicima koje smatra korisnijima u poslovnoj primjeni. Moramo priznati da se uglavnom slažemo s drugim po veličini proizvođačem prijenosnika na svijetu.

Njihova serija Timeline sa zaslonim dijagonale 13 inča je ono što smatramo vrijednim gledanja želite li tanko, lagano i cijenom pristupačno prijenosno računalo. Acer se potrudio stanjiti svoje prijenosnike u toj kategoriji na 23,4 milimetra (primijetite nadmetanje s HP-om) te srušiti im masu na 1,6 kilograma koja može rasti ovisno o opremljenosti.

Kako se Acer potpuno koncentrirao na konkuriranje HP-u, tako i deklarira trajanje baterije prijenosnika na osam sati te nudi LED pozadinsku rasvjetu ugrađenih monitora. Vjerujemo da izbor između HP-a i Acera neće biti lak za one neodlučne, a preporučujemo da se onda bira prema tome koja tipkovnica bolje odgovara te koje računalo ima razmještaj konektora više po volji kupca.

Cijena: od 3600 kuna
www.acer.com

Pri odabiru idealnog prijenosnog računala nisu važne samo njegove specifikacije. Mi vam možemo pomoći predstavljanjem ponajboljih u klasi, ali zapravo svaki korisnik mora vidjeti računalo uživo, opipati tipkovnicu, provjeriti raspored konektora i vidjeti kako mu odgovara konkretan model. Neke osobine računala nisu univerzalno pozitivne za sve korisnike kao što je, primjerice, velika količina memorije. Nitko neće zaključiti da njegovo računalo ima previše radne memorije, ali može zaključiti da mu ne odgovara to što ne postoje USB priključci s obje strane računala. S druge strane, netko drugi želi imati sve priključke s lijeve strane prijenosnika. Smatrajte ovaj pregled dobrim početkom izbora tankog, laganog, relativno snažnog i cijenom povoljnog računala.