UVJETNA ZATVORSKA KAZNA

Čelnici Googlea osuđeni zbog snimke zlostavljanja dječaka

24.02.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Milanski sud osudio je trojicu čelnika Googlea za povredu prava na privatnost zbog toga što je 2006. godine videosnimka zlostavljanja talijanskog dječaka s Downovim sindromom bila dva mjeseca dostupna na mreži

Viši potpredsjednik kompanije David Drummond, bivši član uprave talijanske podružnice kompanije George De Los Reyes i savjetnik za pitanja privatnosti Peter Fleischer osuđeni su na šest mjeseci zatvora uvjetno, a oslobođen je viši marketinški menadžer Arvind Desikan.

Presude se odnose na slučaj iz 2006, kada su učenici u talijanskoj školi u Torinu mobitelom snimili i na Google postavili snimku zlostavljanja njihova školskog kolege s Downovim sindromom.

Tužbu je podnijela skupina za zaštitu osoba s Downovim sindromom, rekao je dječakov otac. Downov sindrom najučestaliji je genetski uzrok mentalne retardacije, a javlja se u prosjeku jedan slučaj na 700 živorođene djece.

Google se pokušao opravdati argumentacijom da je snimku uklonio odmah čim je primio dojavu talijanskih vlasti, što tužiteljstvo nije prihvatilo jer je snimka bila dostupna dva mjeseca unatoč tomu što su neki internetski korisnici zahtijevali njezino uklanjanje.

Google Video, YouTube i Facebook ne mogu biti odgovorni za sadržaj što ga postavljaju korisnici, tvrdili su branitelji osuđenih, uspoređujući to s krivnjom pošte za ono što netko napiše u pismu. No tužitelji su Google optužili za nemar zato što sadržaj nije odmah uklonjen.

S obzirom na količinu materijala koja se dnevno pojavi na Googleu, bizarno je očekivati da taj servis kontrolira sve te sadržaje. No u tome smjeru krenuli smo kada su čelnici servisa kao što je The Pirate Bay osuđeni zbog materijala koji su distribuirani preko njihovog servisa, stoga nije ni čudno da se ista mjerila primijene i na Google.