KONKURENCIJA OLYMPUSU I PANASONICU

Sonyjev kompakt s izmjenjivim objektivima

22.02.2010 u 10:44

Bionic
Reading

Sony je odlučio uskočiti na tržište ultrakompaktnih fotoaparata s izmjenjivim objektivima u njegovom samom začetku, s obzirom na to da u toj klasi postoji tek nekoliko modela fotoaparata

Olympus i Panasonic su svojim modelima PEN i GH1 formirali potpuno novu klasu digitalnih fotoaparata koji se nalaze na pola puta između SLR-ova i kompaktnih modela. Ti fotoaparati imaju izmjenjive objektive, svjetlosne čipove iz SLR fotoaparata, ali nemaju optičko tražilo, što je proizvođačima omogućilo da im značajno smanje dimenzije. Olympusovi i Panasonicovi modeli izrađeni su u skladu s Olympusovim 4/3 sustavom i koriste objektive izrađene za taj sustav SLR fotoaparata.

Sonyjev još uvijek neimenovani model koji se nalazi u fazi prototipa će, prema još nepotvrđenim informacijama iz Sonyja, koristiti svjetlosni čip Exmor APS HD CMOS većih dimenzija od Olympusovih 4/3 čipova te će zbog toga vjerojatno biti u mogućnosti pružiti nešto kvalitetnije fotografije pri višim ISO vrijednostima. Logično je zaključiti i da će ovaj ultrakompaktni fotoaparat s izmjenjivim objektivima koristiti objektive Sonyjeve Alpha serije SRL-ova. Zasad je Sony jako škrt na informacijama u vezi s ovim fotoaparatom, pa se ne zna ni termin početka prodaje ni okvirna cijena.