MOBLIN + MAEMO = MEEGO

Spajanje programskih platformi Intela i Nokije

16.02.2010 u 14:03

Bionic
Reading

Intel Corporation i Nokia napravili su važan korak u konvergenciji komunikacijskih i računalnih tehnologija – spojili su svoje popularne programske platforme Moblin i Maemo. Time će se stvoriti objedinjena platforma utemeljena na Linuxu koja će biti podržana na više hardverskih platformi i nizu računalnih uređaja, uključujući džepna mobilna računala, netbookove, tablet-računala, multimedijske telefone, umrežene televizore te automobilske sustave za informiranje i zabavu

Otvorena programska platforma, nazvana MeeGo, ubrzat će inovacije u informacijskoj industriji te izlazak na tržište brojnih novih aplikacija i usluga utemeljenih na internetu, kao i uzbudljivih radnih okruženja. Očekuje se da će uređaji utemeljeni na sustavu MeeGo koje će ponuditi Nokia i drugi proizvođači biti dostupni do kraja godine.

Ovom objavom učvršćuje se odnos Nokije i Intela, a ona je plod široke strateške suradnje tih dviju tvrtki objavljene u lipnju 2009. godine. Intel i Nokia sada pozivaju postojeće globalne zajednice organizirane oko sustava Maemo i Moblin te sve sudionike u komunikacijskoj i računalnoj industriji da se uključe u rad na sustavu MeeGo.

MeeGo spaja najbolje iz sustava Maemo s najboljim iz sustava Moblin te stvara otvorenu platformu za više procesorskih arhitektura. MeeGo koristi mogućnosti jezgrenog operacijskog sustava Moblin i njegove podrške za velik broj uređaja i odgovarajućih korisničkih okruženja te ih spaja sa zamahom koji je Maemo razvio u mobilnoj industriji i široko prihvaćenim programerskim okvirom za aplikacije i sučelja Qt.

MeeGo ujedno spaja i robusne globalne ekosustave i zajednice vezane uz softver otvorenog koda organizirane oko sustava Maemo i Moblin. Razvojnim inženjerima MeeGo nudi širi raspon ciljnih uređaja za aplikacije koje programiraju. Zahvaljujući Qt-u, aplikacije se pri razvoju mogu napisati jedanput, a zatim jednostavno implementirati u sustav MeeGo te na druge platforme, primjerice Symbian.

Ovi Store bit će kanali putem kojih će se na tržište plasirati aplikacije i sadržaji za Nokijine uređaje, uključujući one utemeljene na sustavima MeeGo i Symbian, a Forum Nokia nudit će podršku razvojnim inženjerima za sve platforme koje se koriste na Nokijinim uređajima. Intel AppUp Center služit će za plasiranje uređaja za sustav MeeGo utemeljenih na Intelovim tehnologijama koje proizvedu drugi proizvođači, a Intel Atom Developer Program pružat će podršku za aplikacije namijenjene uređajima u raznim kategorijama.

Programska platforma MeeGo, koja će se koristiti na uređajima visokih performansi, ponudit će niz internetskih, računalnih i komunikacijskih radnih okruženja s vizualno bogatom grafikom, mogućnostima za istovremeno izvršavanje više zadataka i rad s multimedijskim sadržajima te najbolje performanse aplikacija. Budući da MeeGo podržava brojne vrste uređaja, korisnici mogu zadržati svoje omiljene aplikacije kada promijene uređaj, što znači da neće biti ograničeni na jednu vrstu uređaja ni na uređaje nekog određenog proizvođača.