U NAJMANJU RUKU NEOBIČNO

CARNet uvodi naplatu besplatnih .hr domena

15.02.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Sudeći prema navodima portala rep.hr, Hrvatska akademska i istraživačka mreža na današnjem je sastanku s pružateljima usluga pristupa internetu najavio nova pravila koja će definitivno uznemiriti vlasnike .hr domena

Kako donosi rep.hr, najveće iznenađenje predstavlja ideja da se postojeće .hr domene tvrtki čije domene nisu identične imenu tvrtke počnu naplaćivati oko 700 kuna godišnje, što su neki registrari nazvali protuustavnim, ističući da je prilikom registracije domena istaknuto da su .hr domene trajno besplatne. Odgovarajući na pitanje znači li to da bi se domena poput 'vecernji.hr' ili 'rep.hr' trebala plaćati (s obzirom na to da se tvrtke ne zovu točno REP d.o.o. i Večernji d.o.o.), Zoran Vlah iz CARNeta odgovorio je: 'Najvjerojatnije.' CARNet također razmišlja da u sljedećih nekoliko godina započne s naplatom svih .hr domena.

Jednako tako, doživotno trajanje domena također nestaje. Prema predloženome, sve .hr domene morat će se produžavati jednom godišnje, što bi, prema sadašnjim najavama, moglo početi teći od 1. srpnja 2010. godine te bi datum obavijesti o produžavanju domena ovisio o trenutku kad je domena prvi put registrirana. Ukoliko korisnik domene ne produži domenu u roku od 15 dana, ona će biti nedostupna, a nakon dodatnih 30 dana 'blokirana', dok će je nakon dodatnih 30 dana moći preuzeti drugi korisnici.

HR-I domene kakve su do sada koristili pojedinci i tvrtke (haha.hr, zdravakrava.hr...) trebale bi prestati postojati, a alternativa koja se korisnicima nudi su plaćene sekundarne domene.

Više detalja o cijeloj stvari očekuje se nakon prihvaćanja ovog u najmanju ruku neobičnog pravilnika, kada bi predstavnici CARNeta o svojim odlukama trebali službeno izvijestiti hrvatsku javnost.