GOOGLANJE UNIŠTAVA ZEMLJU?

Google i ekologija u opasnome sukobu?

12.01.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Dva pretraživanja na Googleu proizvedu istu količinu ugljičnog dioksida kao i zakuhavanje jedne posude vode, tvrde stručnjaci

Američki fizičar Alex Wissner-Gross izračunao je da jedno pretraživanje putem Googlea korištenjem stolnog računala proizvodi sedam grama ugljičnog dioksida. Google pak tvrdi da Wissner-Gross pretjeruje te da jedno pretraživanje proizvodi najviše 0,2 grama ugljičnog dioksida.

Ugljični otisak nastaje zbog utroška električne energije stolnog računala i Googleovih servera za pretraživanje, a kako u zadnjih nekoliko godina svi brinu samo o proizvodnji CO2, izračunato je koliko se tog plina oslobodi u atmosferu prilikom proizvodnje te količine energije. Brzina Googleovog pretraživanja nema veze s uštedom energije jer je Google brz zato što pretragu radi nekoliko računalnih sustava paralelno.

Znanstvenik je također rekao da Google nije ništa bolji ni lošiji od svoje konkurencije po tom pitanju, ali je odabrao njih za ilustraciju jer su najpoznatiji u tom poslu. Google demantira njegove brojke i kaže kako su uložili velike napore da svoja računalna postrojenja učine energetski što efikasnijim.