POPLAVA PAMETNIH TELEFONA

Mobiteli koji dolaze u 2009. godini

14.01.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Tijekom 2008, pametni telefoni napokon su počeli zauzimati sve veći udio na tržištu. Sada već znamo da će u 2009. takvi uređaji dominirati tržištem, pa vam donosimo pregled najzanimljivijih uređaja koji dolaze

Ekonomski analitičari nam predviđaju tešku 2009. godinu, a u sklopu tih predviđanja nalaze se i ona o značajnom smanjenju prodaje mobilnih telefona u tekućoj godini. Proizvođači se ipak ne daju smesti takvim prognozama i već su za 2009. najavljeni neki novi modeli. Zanimljivo je da je više proizvođača najavilo izradu mobilnih telefona baziranih na Googleovom operativnom sustavu za mobitele Android. Nažalost, gotovo nitko od njih nije pokazao ništa konkretnije od namjere. Već je 2008. bila godina pametnih telefona, vjerujemo da će u 2009. Android naći svoje mjesto između Windows Mobile platforme i Symbiana koji koristi Nokia.

HTC Max 4G

HTC planira nasljednika za Touch HD model. Zanimljivost modela 4G jest podrška za GSM, ali i za Wimax mreže. Wimax tehnologija je bila glasno najavljivanja prije nekoliko godina, ali je vrlo sporo implementirana zbog već postojećih rješenja koja operateri nisu željeli ugroziti. Rezolucija njegova ekrana će biti 800 x 480 piksela, a operativni sustav Windows Mobile kako smo i navikli od HTC-a. Vjerojatno je da će Windowsi preko sebe imati HTC-ovo Touch Flo sučelje za praktičniji rad. Max 4G će imati GPS prijamnik i dvije digitalne kamere, primarnu rezolucije 3.2 megapiksela i sekundarnu za video razgovore VGA rezolucije.

Nokia N97

Model N97 bit će model koji će ujediniti multimedijalnost serije N i računalne mogućnosti serije Communicator. Veliki ekran osjetljiv na dodir funkcionirat će kao izvrsno sredstvo za upravljanje multimedijalnim sadržajem, ali će i poslovni korisnici svoje potrebe za pregledavanjem i pisanjem dokumenata te elektronske pošte zadovoljiti izvlačenjem pune QWERTY tipkovnice s bočne strane telefona. HSDPA prijenos podataka, WiFi adapter, Bluetooth adapter te kamera razlučivosti pet megapiksela su nešto što se očekuje na mobitelu serije N.

T-Mobile G2

T-Mobile G1 nije najljepši telefon na svijetu, nije baš ni najpraktičniji na svijetu, ali je prodan u velikom broju jer je prvi telefon s operativnim sustavom Android. No, nije toliko loš da bi svi odmah odustali od Androida, upravo suprotno. T-Mobile je isti čas krenuo u razvoj nasljednika modela G1, model G2. Novi Android, koji će također proizvesti HTC za T-Mobile, trebao bi imati daleko manje neiskorištena prostora na kućištu, dvostruko veću rezoluciju ekrana te bi se ekran trebao moći nagnuti u odnosu na kućište.

Garmin Nuviphone

Garmin već neko vrijeme radi na svom mobilnom telefonu. Podsjećamo da je Garmin cijenjeni proizvođač navigacijske opreme GPS. Telefon im je bio odgađan nekoliko puta da bi zadnji datum izlaska bio sredina 2009. Satelitska navigacija na modernim telefonima funkcionira, ali nije u razini sa specijaliziranim uređajima. Vjerujemo da će Nuviphone to ispraviti i ponuditi vrhunsku navigaciju koja će imati i funkcije mobilne telefonije. Pravi proizvod za one koji često koriste navigaciju.

Blackberry Curve 8900

Po pitanju Blackberryjevih akcija u 2009, upoznati smo samo s nadogradnjama njihovih uređaja. Trebali bismo vidjeti Curve s ekranom više rezolucije (460 x 320), bržim procesorom, kamerom razlučivosti 3.2 megapiksela i novim internetskim preglednikom i media playerom. Nagađa se da bi se mogli pojaviti i osvježeni Bold i Storm. Oba telefona trebala bi dobiti klizne pune tipkovnice.

Asus P565

Asus P565 je najavljen krajem 2008. i uskoro bi ga trebali vidjeti u prodaji. Radi se uređaju koji se reklamira kao najbrži mobilni telefon na svijetu. Taj epitet dobio je zbog procesora takta 800 MHz na kojem je baziran. Ovaj telefon, koji je zapravo više PDA, će se svidjeti tek tehno ovisnicima jer prosječni korisnik neće biti spreman primiti ovako velik i težak telefon u džep zbog nešto boljih performansi. Radi se zapravo o računalu baziranom na operativnom sustavu Windows Mobile s ekranom osjetljivim na dodir VGA rezolucije, WiFi adapterom i GPS prijamnikom. Telefonski dio spada u treću generaciju pa nudi spajanje na internet HSDPA brzinama. Ne zna se točan datum početka prodaje.

Palm Pre

Palm, poznati proizvođač ručnih računala i kasnije Pametnih telefona, se pokušava vratiti iz zaborava. Prema najavljenom ima velike šanse da se vrati u velikom stilu. Najavio je model Pametnog mobilnog telefona Pre koji ima ekran visoke rezolucije (320 x 480) osjetljiv na dodir, punu tipkovnicu koja se izvlači s donje strane uređaja, GPS, podršku za HSDPA, Bluetooth adapter, WiFi adapter, osam gigabajta interne memorije i kameru razlučivosti tri megapiksela. Međutim, to sve nije ono što je impresivno. Impresivan je operativni sustav nazvan WebOS koji bi trebao omogućiti tako jednostavno i funkcionalno upravljanje ovim telefonom da bi iPhoneova titula po tom pitanju mogla biti ugrožena. U prodaju bi trebao krenuti prije ljeta.