NUVIFONE A50

Nuvifone prelazi na Android

11.02.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Garmin i Asus su za operativni sustav svojeg novog navigacijskog pametnog telefona Nuvifone A50 odabrali (umjesto Windowsa Mobile) Googleov Android

Nuvifone je serija pametnih mobilnih telefona s vrlo razrađenim sustavom navigacije na kojoj je godinama radio Garmin. Tek prošle godine je uspio pustiti u prodaju model koji se nije pokazao najkonkurentnijim rješenjem, pa je proizvođač GPS prijamnika sklopio ugovor o suradnji s tvrtkom Asus.

Tajvanski proizvođač elektronike ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji ručnih računala i pametnih telefona. Nakon odluke o suradnji, brzo su proizvedena još dva uređaja Nuvifone bazirana na operativnom sustavu Windows Mobile, a sada je najavljen i treći koji nosi puno ime Nuvifone A50. Upravo model A50 će koristiti Googleov operativni sustav.

Forma uređaja je vrlo slična svim modernim telefonima koji se u potpunosti oslanjaju na ekran osjetljiv na dodir za unos podataka. Ekran Nuvifonea A5 će imati razlučivosti 480x320 piksela uz dijagonalu 3,5 inča. Radi se o kapacitativnom ekranu osjetljivom na dodir spregnutom sa akcelerometrom za automatsko prilagođavanje slike položaju telefona. Nuvifoneova kamera će brojati tri megapiksela razlučivosti, a za pohranu fotografija će imati na raspolaganju četiri gigabajta interne memorije koju će korisnici moći proširivati microSD karticama.

GPS prijamnik se u Garminovom pametnom telefonu podrazumijeva, kao i sva popratna navigacijska pomagala. Proizvođač kaže da će telefon isporučivati s učitanim kartama za regiju gdje se prodaje. Početak prodaje u Europi se očekuje u prvoj polovici ove godine, a cijena zasad nije poznata.