SAMSUNG BLUE EARTH

Mobilna ekologija na Samsungov način

08.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Prošlo je otprilike godinu dana otkada je Samsung svjetskoj javnosti pokazao prototip svog ekološkog mobitela oznake S7550. Uređaj je sada pronašao put i do kupaca na našim prostorima

Iako se u Samsungu deklariraju kao jedna od ekološki najsvjesnijih kompanija ICT industrije, to baš i nije tako. Pogledamo li podatke Greenpeacea, Samsung se smjestio negdje na sredini tablice 'zelenih' kompanija, no s uređajima poput mobitela S7550 Blue Earth definitivno će skočiti na toj ljestvici.

Ovaj ekološki mobitel pronašao je put i do naše redakcije.

Samsung S7550 Blue Earth jednostavnog je, ali prilično simpatičnog dizajna, a kućištem prevladava nebesko plava boja. Prednja strana mobitela gotovo u potpunosti rezervirana je za zaslon osjetljiv na dodir, dijagonale tri inča i razlučivosti 240 x 400 piksela, te osnovne tipke za upravljanje. Debljina uređaja zaustavila se na 14,2 milimetara, a u Samsung S7550 upakirana je i tri megapikselna kamera, sposobna za snimanje video zapisa.

Što se pak multimedijskih sposobnosti tiče, Samsung S7550 odlično je odradio posao, i to bilo u audio, bilo u video segmentu reprodukcije. Prisutnost HSDPA te Wi-Fi povezljivosti daje jasno do znanja da ovaj uređaj omogućuje jednostavan pristup internetskim sadržajima i servisima poput društvenih mreža. U prilog toj činjenici ide i podatak da uređaj sadrži Samsungove prepoznatljive widgete kojima je pristup ranije spomenutim sadržajima dodatno olakšan.

Sve radne površine Samsunga S7550 moguće je u potpunosti prilagođavati vlastitim željama, tj. dodavati ili uklanjati ikone željenih aplikacija.

Nažalost, podatkovni prostor uređaja zaustavio se na tek 130Mb, no moguće ga je povećati memorijskim karticama formata SD. Sve datoteke na i s uređaja moguće je prebacivati USB ili Bluetooth vezama.

Stražnja strana uređaja gotovo je u potpunosti prekrivena minijaturnim solarnim pločama koje će uređaju udahnuti enegiju neophodnu za rad kada se u blizini ne nalazi klasični izvor električne struje. Nažalost tu stavku nismo bili u mogućnosti detaljnije isprobati, s obzirom na to da se proteklih dana sunce jednostavno odbijalo pokazati. Ipak, čak i kroz oblake indikator punjenja pokazivao je aktivnost.

S7550 Blue Earth je u potpunosti izrađen od reciklirane plastike nazvane PCM, koja je dobivena iz plastičnih boca za vodu, što značajno umanjuje korištenje goriva i emisiju CO2 u procesu proizvodnje. Uređaj, kao ni punjač, nema nikakvih štetnih supstanci poput nusproizvoda paljenja na bazi broma, berilija i ftalata.

Pakiranje mobilnog telefona Samsung S7550 Blue Earth je kompaktno i lagano, izrađeno je od recikliranog papira, a u paketu s telefonom dolazi i energetski učinkovit punjač koji krasi 5 stars certifikat, što u ovom slučaju znači da u stanju mirovanja ovaj uređaj koristi energiju manju od 0,03W. 

Iskreno, kao jedini nedostatak istaknuli bismo premalo osjetljiv zaslon uređaja, tj. činjenicu da se zaslon ne ponaša jednako na cijeloj svojoj površini. Iako spada u kategoriju kapacitivnih zaslona, uglovi i bočne stranice definitivno zahtijevaju jači pritisak nego ostatak zaslona.

U globalu, Samsung S7550 Blue Earth prilično je simpatičan uređaj kojim ćete okolini obznaniti svoju ekološku osviještenost i definitivno ćete biti primijećeni.

SPECIFIKACIJE:

Samsung S7550 Blue Earth

Radne frekvencije: GSM 850/900/1800/1900/HSDPA 
Tip ekrana: TFT, 16M boja 
Veličina ekrana: tri inča, 240 x 400 piksela 
Memorija: 130MB + microSD
Dimenzije: 108 x 53,6 x 14,2 mm
Masa: 119 g 
Ugrađena kamera: tri megapiksela
Baterija: Li-Ion 1080mAh 
Komunikacija: Bluetooth, WiFi
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Značajka: solarno punjenje baterije
Cijena: 2.199 kn
Ustupio: Europatrade Mobile