Tehnologija POVIJEST IZ ZRAKA

Stare zračne fotografije na Google Earthu

  • Autor: G. M.
  • 5.2.2010 13:44:00
  • 5.2.2010 12:01:14

Google je za neke europske gradove u sklopu svoje usluge Earth dodao i stare zračne fotografije koje datiraju iz vremena Drugog svjetskog rata

Zračne snimke Europe iz prve polovice 20. stoljeća mogu se pronaći u sklopu aplikacije Google Earth. Već je u ranijim verzijama Google omogućio da korisnici pogledaju povijest snimaka iz zraka; naime, Google stalno osvježava svoju uslugu novim snimkama pa je bilo moguće pogledati kako su određene lokacije izgledale na starijim fotografijama. Uglavnom se radilo o fotografijama starim tek nekoliko godina, a sada neke lokacije imaju i fotografije snimljene davne 1935. godine, no najviše ih je iz doba Drugog svjetskog rata.


Google
Varšava 1935. godine, zatim 1943. godine i danas

U doba Drugog svjetskog rata Europa je bila redovito snimana iz zraka radi obavještajnih podataka i procjena učinkovitosti zračnih napada, a činile su to obje sukobljene strane. Google je neke od tih fotografija uključio u svoju uslugu Google Earth, a moguće ih je pogledati pomicanjem vremenske lente. S obzirom da je većina Europe osjetila posljedice ratnih zbivanja, razlike na fotografijama su doista velike.

Google
Lion 1943. godine i danas

Stare fotografije su dodane za otprilike tridesetak gradova u Europi. Neki od gradova koje je Google uključio u ovaj program su Varšava, Lion, Napulj i Stuttgart.

http://earth.google.com/
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još