KONČAR D'22M

Popularna cijena Končarovog 'sve u jednom' računala

04.02.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Segment 'sve u jednom' računala nije jedan od najzastupljenijih u svijetu računalnih tehnologija, a takav je slučaj i na našim prostorima, što Končar pokušava promijeniti

Na adresu redakcije tportala Končar je isporučio najnovijeg pripadnika svoje obitelji 'sve u jednom' računala. Model oznake D'22M ugodno se smjestio na radnom stolu, spreman za naš test.

Končar D'22M jednostavnog je, ali i elegantnog dizajna, tako da će se bez problema uklopiti bilo u radno, bilo u kućno okruženje. Računalo krasi 22-inčni zaslon te sve pripadajuće komponente upakirane u njega. Pogled na bočne, odnosno stražnju stranu računala jasno daju do znanja da u Končaru pri izradi ovog računala nisu ništa željeli prepustiti slučaju jer je opremljeno gotovo svim utorima i izlazima koje možete zamisliti.

Ipak, jednu stvar smo odmah primijetili te je definitivno moramo istaknuti kao zamjerku. Naime, D'22M nema nikakav optički pogon, što je pomalo iznenađujuća činjenica. Jednako tako, nakon što smo raspakirali računalo, u pripadajućoj kutiji nismo pronašli ni tipkovnicu, ni miš koje je potrebno osigurati u vlastitom aranžmanu.

U pakiranju smo, doduše, pronašli nešto što uobičajeno ne nalazimo uz uređaje ove vrste – daljinski upravljač. Končar je D'22M opremio i digitalnim, odnosno analognim TV tunerom, tako da je računalo moguće koristiti kao televizijski prijamnik. Ovu stavku definitivno ističemo kao dobru stranu.

Što se povezivosti tiče, Končar D'22M ima četiri USB utora, HDMI, utor RJ-45, VGA, koaksijalni, S-Video, PCMCIA, Scart, a za pristup internetu žičanu 10/100Mbps Ethernet, odnosno 802.11G bežičnu vezu. Potpune dimenzije računala iznose 458 x 340 x 73 milimetra, a teži 11 kilograma.

Zaslon dijagonale 22 inča prikazuje sliku u visokoj rezoluciji, prikladnoj pregledu filmova i multimedijskih sadržaja. Štedljivi procesor Intel Atom u sprezi s gigabajt radne memorije i 160 gigabajta čvrstog diska dostatan je za pokretanje potrebnih aplikacija, a stroj je opremljen i svim priključcima uobičajenim za današnje TV prijamnike. Navedenom se nema što prigovoriti.

Stavka kojoj bismo prigovorili je činjenica da stalak, odnosno postolje na kojem se računalo nalazi, ne omogućuje podizanje ili zakretanje kuta položaja u kojem se sam zaslon nalazi, čime je cijelo računalo smješteno prenisko. Kut gledanja na računalo time nije onaj idealan koji preporučaju svi medicinari.

Ono što ističemo kao možda najveći adut Končara D'22M je njegova cijena koja se zaustavila na okruglih 4.000 kuna, a čime svi ranije spomenuti nedostaci postaju manje bitni. Nabavkom Končara D'22M definitivno nećete pogriješiti te pohvaljujemo hrvatskog proizvođača što je vlastitim proizvodom odlučio upotpuniti segment praktičnih 'sve u jednom' računala.

SPECIFIKACIJE:

Procesor: Intel® Atom™ N270
Matična ploča: Intel Mini-ITX
Grafika: Intel GMA 950
Zvuk: Intel HD audio, stereo zvučnici
Ekran: 21,6″ LCD zaslon, razlučivosti 1.680×1.050 točaka
Radna memorija: 1GB DDR II
Čvrsti disk: 160GB SATA
Optički pogon: uređaj nema optički pogon
Ulazno/izlazne jedinice:
4 (3+1) x USB
1 x HDMI
1 x RJ-45 
1 x DC ulaz 
1 x VGA
1 x koaksijalan
1 x S-Video
1 x PCMCIA 
1 x SCART
Komunikacija: 10/100Mbps Ethernet, 802.11G bežična mreža
Napajanje: AC ulaz 220V
Sigurnost: Kensington Lock
Dimenzije: 458 x 340 x 73 mm (Š x V x D) sa stalkom, težina 11 kilograma (sa stalkom)
Jamstvo: 24 mjeseca
Cijena: 4.000 kuna

Končar D’22M