AMD RADEON HD5450

Grafička kartica za multimedijalna računala

04.02.2010 u 10:35

Bionic
Reading

Najnovija grafička kartica Radeon može se pohvaliti vrlo povoljnom cijenom i osobinama koje savršeno odgovaraju ugradnji u multimedijalno računalo, no igranje s njom možete zaboraviti

AMD je lansirao jeftinu grafičku karticu Radeon najnovije generacije. Čistom procesorskom snagom Radeon HD5450 se ne može nositi sa svojim skupljim imenjacima, ali nije ni zamišljen da to čini. Međutim, AMD je promijenio način na koji predstavlja kartice nižeg razreda. Do sada su se one reklamirale kao cijenom povoljnija rješenja za igranje iako su kupci uglavnom bili razočarani performansama koje su takve kartice ostvarivale.

Novi Radeon ide u drugom smjeru te ga njegov proizvođač reklamira kao povoljno rješenje za multimedijalna računala, a posebno povoljno za multimedijalne centre (HTPC). Osobine koje ova kartica posjeduje, a nužne su pri izgradnji multimedijalnih računala su mala buka pri radu, nizak profil i podrška za najnovija sučelja. Radeon HD5450 je pasivno hlađen što znači da ne emitira nikakvu buku, ima mali otisak i posjeduje tri različita sučelja za spajanje na monitor ili TV. Neke kartice će biti isporučene s kombinacijom sučelja DVI, VGA, DiplayPort, a neke s kombinacijom sučelja DVI, VGA, HDMI. U prvoj kombinaciji HDMI je podržan s adapterom kroz sučelje DVI. HDMI standard podržan je u verziji 1.3a koja podrazumijeva i podršku za Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio standarde. Proizvođač čipa je ostavio proizvođačima kartica da sami odluče koje kombinacije sučelja će koristiti. Sva tri sučelja mogu biti iskorištena u isto vrijeme.

Radeon HD5450 bazirane su na oslabljenoj verziji najnovijeg čipseta Radeon pa imaju podršku za tehnologiju DirectX 11. Nažalost, to nije sasvim iskoristivo zbog sveukupno loših performansi ovog čipa u igrama, no prema mjerenjima performanse su daleko bolje nego što se dobiva sa najmodernijim integriranim rješenjima. Korištenjem razumnih postavki prikaza u igrama HD5450 će ponuditi bolje performanse od konkurencije koja se prodaje za istu cijenu. AMD preporuča cijenu ove grafičke kartice od 60 američkih dolara.