POSTANITE BLOGER

Pet brzih načina da pokrenete blog

31.01.2010 u 18:53

Bionic
Reading

Internet je predivan medij koji svakom korisniku daje jednako pravo glasa (da li je to dobro ili loše, prosudite sami). Imate li potrebu nešto podijeliti sa svijetom, najlakši način za učiniti to jest putem bloga, a mi vam nudimo nekoliko ultrabrzih načina da postanete bloger

Danas blogovi postoje u više formi, nisu nužno koncipirani kao blokovi teksta pisani kronološki jedan iznad drugoga. Možemo slobodno reći da su blogovi evoluirali i raznoraznim konceptima su prilagođeniji većem broju korisnika, nego što je to bio slučaj u prošlosti. Spomenut ćemo neke od servisa koji nude iznimno jednostavno kreiranje bloga te tako omogućavaju korisnicima da se u rekordnom vremenu obrate internetskoj javnosti. Jedino što vam ni mi ni ti servisi ne možemo garantirati da ćete biti čitani. To se tiče isključivo vlasnika bloga i vezano je uz kvalitetu prezentiranog sadržaja.

Posterous

Jedan od najlakših načina da započnete blog jest korištenje servisa Posterous. Najlakše podrazumijeva brzo i uz minimalnu količinu poznavanja računalnih tehnologija. Točnije, dovoljno je znati poslati elektroničku poštu. Valja napisati u poruci ono što želite objaviti na svom blogu, dodati sliku želite li je imati uz tekst i poslati na adresu post@posterous.com i automatski će biti otvoren blog s adresom http://vašeime.posterous.com.

Svaki sljedeći napis na blogu se može dodati na isti način, a oni koji žele promijeniti izgled svog bloga i imaju znanja za tako nešto napraviti imaju i tu opciju na servisu Posterous. Posterous dopušta i grupno bloganje naknadnom registracijom dodatnih e-mail adresa s kojih se mogu slati napisi na jedan blog.

Blogger

Googleov blog servis nudi poduzetnim blogerima koji znaju da imaju nešto kvalitetno za ponuditi i priliku za zaradu. Naime, Blogger svoju prisutnost na internetu nije započeo kao Googleovo dijete, ali je kupljen kada je postao jedan od najpopularnijih servisa za bloganje. Ime internetskog giganta garant je kvalitetne usluge. Unos napisa je moguć putem elektroničke pošte ili putem web sučelja. Napredniji korisnici će bez problema mijenjati izgled bloga po svojoj volji, a oni manje napredni mogu izabrati jedan od ponuđenih predložaka i sadržajem svoj blog učiniti jedinstvenim. Valja još i napomenuti da Blogger govori hrvatski, što će mnogim korisnicima uvelike olakšati rad.

Tumblr

Tumblr je servis na kojem za manje od jedne minute možete početi pisati blogove, ali isto tako možete i svoj blog doista ozbiljno konfigurirati da izgleda sasvim jedinstveno. Velik raspon mogućnosti glavna je prednost Tumblra. Valjda spomenuti i jednostavan unos blogova posebnom aplikacijom za iPhone (besplatnom) te mogućnost da se ime.tumblr.com adresa bloga jednostavno zamijeni nekom kupljenom domenom.

Tumblr se može namjestiti da pruzima postove i s drugih mjesta na internetu na kojima korisnik nešto piše - obavlja to putem RSS-a. Osim pisanim putem, korisnici mogu postavljati postove i pozivom na telefonski broj, no broj je američki i vjerujemo da softver za pretvaranje govora u tekst radi samo s engleskim jezikom.

Twitter

Twitter se obično definira kao servis za mikrobloganje, ali mi ne vidimo ništa loše u tome. Danas u doba brzog života i brzih informacija forma od najviše 140 znakova možda i nije tako loša. Doba SMS poruka nas je naučilo da se sasvim korektno izražavamo u prilično malom broju znakova. Osim toga Twitter je odličan alat za podijeliti nešto što ste našli vidjeli ili napravili na nekoj internetskoj lokaciji.

Što se tiče instalacije, ne može biti jednostavnije; registrirajte se u par jednostavnih koraka, izaberite neku od ponuđenih pozadina (ili izaberite sami vlastitu pozadinsku sliku i boje), i počnite twitati!

http://twitter.com/

Blog.hr

Blog.hr je klasični blog servis najsličniji Bloggeru i postoji već nekoliko godina. Ujedno je i najpopularniji takav servis u Hrvatskoj. U potpunosti je na hrvatskom jeziku, što će naši korisnici znati cijeniti, te nudi jednostavnu izradu klasičnog bloga u obliku kronološki postavljenih napisa.

Blog.hr nudi popriličan broj predložaka za izgled bloga, a oni vještiji mogu kreirati svoj jedinstveni izgled. Zanimljivo je da se na početnoj stranici servisa izdvajaju najzanimljiviji i najposjećeniji blogovi pa blogeri sa kvalitetnim sadržajem još brže mogu doći do brojne publike.