OPASAN VIRTUALNI ŽIVOT

Sve češće ozljede od videoigara

28.01.2010 u 11:07

Bionic
Reading

Mladi Britanci se sve manje ozljeđuju penjanjem po drveću, vožnjom bicikla ili skejtborda i općenito vanjskim aktivnostima, ali to nadoknađuju nategnućima palčeva i ostalim ozljedama povezanim s miševima i igraćim kontrolerima

Statistika u Velikoj Britaniji pokazuje da je kod djece mlađe od 15 godina u padu broj ozljeda penjanjem po drveću, trčanjem, skakanjem i vožnjom na biciklu ili skejtu. To ne znači da su moderna djeca puno spretnija ili pažljivija. Navedene vrste ozljeda dopunile su nove, one izazvane kućnim aktivnostima poput gledanja televizije ili igranja videoigara. Radi se o uglavnom o nateknutim palčevima od igranja videoigara.

Podatke o broju ozljeda dobavio je britanski list The Sun koristeći se blagodatima zakona o slobodi informacija. Pomoću podataka o broju i vrsti ozljeda izračunao je svoju statistiku koja govori da su ozljede od malih, ali ozbiljnih repetitivnih naprezanja porasle 60 posto od 2002. U istom razdoblju ozljede od vanjskih aktivnosti pale su za 57 posto.

Trend pokazuje da djeca današnjice daleko manje izlaze iz kuće te da im se više sviđaju virtualne vratolomije od pravih. Britanski sociolozi taj trend smatraju lošim, jer ozljede dobivene igranjem vani drže vrlo važnim u razvoju sposobnosti za procjenu rizika u životu.