Tehnologija TABLET IZ SNOVA

Apple predstavio iPad

Tablet računala u raznim oblicima postoje već desetljećima. Naime, za neke stvari, kao što je gledanje fotografija, videa i čitanje teksta, zapravo vam ne treba tipkovnica, nego veliki zaslon osjetljiv na dodir. Međutim, nikome do sada nije uspjelo napraviti tablet računalo koje će postati hit. Danas bi se to moglo promijeniti jer je Apple predstavio svoju viziju tableta pod nazivom iPad

iPad izgleda i ponaša se vrlo slično velikom iPhoneu, a na neki način on to i jest. Apple je, naime, pri izradi ovog uređaja upotrijebio mnoštvo tehnologija iz iPhonea, a ponajviše se to vidi u zaslonu osjetljivom na dodir i fantastičnom sučelju.

Popevši se na binu u još jednom legendarnom Appleovom eventu, Steve Jobs je u svom opuštenom stilu pokazao iPad i počeo na njemu surfati, čitati poštu, gledati filmove i slušati glazbu. Sve je ono na što su navikli korisnici iPhonea, ali i računala Mac, tu: iTunes i kupovina glazbe su posve integrirani u operativni sustav, kao i iskustvo surfanja internetom - primjerice, Google Maps i YouTube HD, prema onome što smo vidjeli, izgledaju i rade odlično.

Hardverski, iPad ima zaslon dijagonale 9,7 inča, a pokreće ga Appleov čip pod nazivom A4, radnog takta 1 GHz. Što se tiče pohrane, iPad će dolaziti u tri varijante: 16, 32 i 64 gigabajta prostora za pohranu. Od povezivosti, tu su WiFI i Bluetooth, a baterija traje do 10 sati rada ili čak mjesec dana u standbyu. Na kraju, tu su i 'điđe' iz iPhonea: akcelerometar i kompas, primjerice. Sve je to skupa debelo svega 1,27 centimetara i teško 0,68 kilograma.

U ovom trenutku Appleova konferencija za tisak još traje, no kad sredimo dojmove i sakupimo sve dostupne informacije, očekujte i detaljniji pregled iPada i sadržaja koji će s njime dolaziti.

Engadget

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još