NISMO MI, STVARNO...

Kina odbacuje bilo kakvu vezu s napadima na Google

25.01.2010 u 08:58

Bionic
Reading

Predstavnici kineskih vlasti odbacili su bilo kakvu vezu s nedavnim hakerskim napadima na računalne sustave Googlea i drugih američkih kompanija prisutnima u Kini

Osim na ovo, kineski dužnosnici osvrnuli su se na svoju državnu cenzorsku politiku, a koju neće mijenjati ni u segmentu interneta ni u bilo kojem drugom.

Da podsjetimo, sredinom mjeseca izvršen je cijeli niz hakerskih napada na računalne sustave Googlea za koje je tabor internetskog diva utvrdio da potiču upravo iz Kine. Jednako tako, Google je naveo da su cilj napada bili računi na Gmailu boraca za ljudska prava.

Kineski predstavnici izjavili su za novinsku agenciju Xinhua da je 'bespredmetno uplitati kineske državne vlasti u vezu s hakerskim napadima na Google' te da se oni 'žestoko protive takvim metodama'.

Glasnogovornik kineskog ministarstva informacijskih tehnologija dodao je da kineski zakoni zabranjuju hakerske napade bilo kakve vrste te da su spremni na međunarodnu suradnju radi suzbijanja cyber-kriminala.

Bit će zanimljivo vidjeti sljedeći Googleov potez u Kini, jer trenutačno, prema uputama kineskih vlasti, cenzurira prikaz određenih sadržaja na svom pretraživaču internetskih sadržaja, no izvršni direktor Eric Schmidt najavio je skore promjene.