KONČAR NADA 5

Poslovni prijenosnik kojemu zabava nije nepoznanica

22.01.2010 u 13:26

Bionic
Reading

Končarova Nada 5 zamišljena je kao poslovni prijenosnik, ali bi svojim specifikacijama mogla više razveseliti kućne korisnike nego poslovne

Nada 5 se sakrila u vizualno prilično nezanimljivo kućište, što nas ne čudi s obzirom na njezinu poslovnu namjenu. S druge strane, specifikacije ovog prijenosnika ga čine i više nego dobrim izborom za kućnu upotrebu. Najveći razlog tome jest uključena zasebna grafička kartica GeForce Go 9600, a to je poprilična količina grafičke snage u jednom prijenosniku, pogotovo poslovnom. Dobar dio modernih igara bi se mogao, s nekim odricanjima, pokrenuti na ovoj grafičkoj kartici i ovom prijenosniku. Potencijalnim igračima u prilog ide i rezolucija ekrana od 1280 x 800 piksela u kojoj će se igre lakše pokretati nego što bi to bio slučaj s nekim višim rezolucijama.

Procesor Core 2 Duo T6500 pruža dovoljno snage za bilo koji poslovni ili kućni zadatak pred kojim bi se mogao naći ovaj prijenosnik, a količina memorije od četiri gigabajta kombinirana s već spomenutim specifikacijama korisniku omogućuje biranje operativnog sistema koji želi instalirati. Jednako dobro će funkcionirati stariji Windows XP (s kojim je isporučen naš testni primjerak), ali i Vista i Windows 7.

U prilog našoj tezi da bi se ovo računalo bolje moglo snaći u domu nego u uredu ide i uključivanje HDMI izlaza te web kamere razlučivosti dva megapiksela u gornji rub pokrova s monitorom. Pozitivno nas je iznenadilo uključivanje konektora eSata pomoću kojeg se vrlo efektivno može proširiti kapacitet za spremanje podataka na ovom računalu, koje se isporučuje s diskom kapaciteta 250 GB.

Nada 5 ima masu od 2,75 kilograma, što je poprilično po današnjim mjerilima i nije baš praktično za svakodnevno nošenje u torbi ili ruksaku. Izvedivo svakako jest, ali prijenosnik mase oko dva kilograma ili manje bi bio puno bolje prilagođen tom zadatku. Ne bismo voljeli zvučati poput pokvarene ploče, ali masa je manje bitna kućnim korisnicima nego poslovnima.

Zaključujemo da je Nada 5 hardverski dobro uravnoteženo računalo poprilične snage, kojem bi poslovni korisnici mogli zamjeriti nešto veće dimenzije, veću masu i nisku rezoluciju monitora. S druge strane, studenti ili kućni korisnici bi u Nadi 5 mogli pronaći upravo ono što trebaju.

Procesor: Core 2 Duo T6500 (2,1 GHz)
Grafička kartica: Nvidia GeForce 9600 Go
Memorija: 4 GB DDR2
Tvrdi disk: 250 GB
Vanjski konektori: 2x USB 2.0,1x VGA,1x HDMI, 1x eSATA/USB, 1x slušalice, 1x mikrofon, 1x RJ-45 LAN, 1x RJ-11 Modem
Komunikacija: 10/100/1000 Ethernet, 802,11 a/g/n, V.92 modem
Monitor: 15,4" 1280 x 800
Masa: 2,75 kg
Cijena: 6.089 kn