NEXUS ONE I DRUŠTVO

Što nude najpametniji telefoni na tržištu?

15.01.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Google je svojim mobilnim telefonom Nexus One naumio konkurirati nekim prilično etabliranim velikanima. Pogledajmo koji od trenutno aktualnih modela nudi najviše

Google je izdavanjem svog mobilnog telefona Nexus One još jednom potvrdio trend u kojem mobilni telefoni kreću. Sve više će to biti uređaji s velikim ekranom osjetljivim na dodir, velike procesorske snage, bogatom dodatnom opremom i velikom bazom softvera raznoraznih namjena. Tome svjedoče i Googleovi konkurenti u svijetu mobitela.

U ovom pregledu preskočili smo cijenu, iz jednostavnog razloga što je uređaje na popisu (osim iPhonea, koji je u ponudi T-Mobilea) nemoguće nabaviti kod nas, barem standardnim prodajnim kanalima. No, morat ćemo se pomiriti s činjenicom da stvari u našem dijelu svijeta pomalo kasne i jednostavno usporediti što najbolji od najboljih nude kad su u pitanju opcije i mogućnosti.

iPhone

Prvi i najveći konkurent mu je svakako Appleov iPhone. Pametni telefon američke tvrtke poznate po elektronici atraktivna dizajna i vrhunskih performansi nabrzinu je osvojio korisnike i jednako tako brzo oduzeo popriličan kolač tržišta starim igračima na tom polju. Sirove brojke koje govore da iPhone ima ekran razlučivosti 320x480 piksela, procesor takta 600 MHz, dolazi sa 16 ili 32 gigabajta memorije, ima GPS prijamnik, WiFi adapter i kameru razlučivosti tri megapiksela mu ne daju za pravo jer je snaga ovog telefona upravo u operativnom sistemu koji savršeno funkcionira sa svim ugrađenim hardverom te je dopunjen vrlo kvalitetnim ekranom osjetljivim na dodir. iPhone ima još jednu prednost, a to su mogućnosti reprodukcije glazbe i videa istovjetne Appleovom popularnom multimedijalnom playeru iPodu.

Pohvalno je od Applea što pokazuje nakanu ispravke pogreški kao što je bio nedostatak MMS-a u njihovu mobitelu, no još čekamo punu funkcionalnost Bluetootha. Za kraj ćemo svakako spomenuti vrlo bogatu trgovinu aplikacijama koja broji više od 90.000 aplikacija, što je čini najopremljenijom među svim konkurentima, a ne treba zaboraviti ni brzo i fluidno sučelje koje je, prema našoj procjeni, još uvijek najbolje na tržištu.

Rezolucija ekrana: 320x480
Dijagonala ekrana: 3,5"
CPU: ARM Cortex A8 600 MHz
Memorija: 16 ili 32 GB
Kamera: 3,15 MP (VGA video)
GPS: Da
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Aplikacije: App Store (više od 90.000 aplikacija)
www.apple.com

Palm Pre

Tvrtka koja je izmislila ručna računala nije uspjela opstati u tom svijetu. Njihovi proizvodi nisu bili dovoljno konkurentni jednom kada su druge tvrtke usvojile njihov koncept uređaja. Međutim, prilično uspješno su nastupili na tržištu s mobilnim telefonom Palm Pre. Razlog tome su vrlo dobre performanse tog telefona i niska početna cijena. Mobitel se prvo pojavio u SAD-u gdje su ga mreže prodavale po nižoj cijeni nego iPhone, zbog čega se pokazao kao vrlo dobra alternativa. Njegov hardver je prilično sličan iPhoneovom, s razlikom da Pre nudi pravu QWERTY tipkovnicu za unos teksta, a ne virtualnu. Nekim korisnicima će ovo biti ključna karakteristika u izboru mobilnog telefona.

Palm OS je oku ugodan i na prvu ruku dobro napravljen operativni sistem, no boluje od nekih mana koje je Palm već trebao popraviti s obzirom na duljinu prisutnosti na tržištu. Primjer toga je nemogućnost slanja datoteka putem Bluetootha. Trgovina aplikacijama za operativni sustav koji ovaj telefon koristi je najsiromašnija među ovdje navedenim uređajima, broji tek nešto manje od 300 aplikacija.

Rezolucija ekrana: 320x480
Dijagonala ekrana: 3,1"
CPU: ARM Cortex A8 600 MHz
Memorija: 8 GB
Kamera: 3,15 MP (ne snima video)
GPS: Da
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, microUSB
Aplikacije: Palm App (258 aplikacija)
www.palm.com

Motorola Milestone (Droid)

Google je za svoj ulazak u svijet mobilnih telefona prvo napravio softverski izradivši operativni sustav koji su usvojili poznati proizvođači uređaja. Motorolin Milestone jedan je od najuspješnijih primjera implementacije operativnog sustava Android. Mobitel je koncipiran slično kao i Palm Pre: ima veliki ekran osjetljiv na dodir i kliznu punu tipkovnicu za unos teksta na 'starinski' način, ako to tako bolje odgovara nekim korisnicima.

Android nudi sličnu funkcionalnost kao i iPhoneov operativni sustav prednost multitaskinga koji iPhone OS ne podržava. Broj aplikacija izrađenih za Android rapidno raste i već je prešao 20.000, pa očekujemo da to uskoro neće biti pitanje izbora između Android mobilnih telefona i iPhonea. Motorola nudi korisniku da sam nadograđuje memoriju microSD karticama te nudi jednu od boljih kamera u konkurenciji. Iznenađuje nas izbor procesora Cortex takta 550 MHz, nešto slabijeg u odnosu na konkurenciju.

Rezolucija ekrana: 480x854
Dijagonala ekrana: 3,7"
CPU: ARM Cortex A8 550 MHz
Memorija: 133 MB + microSD (4 GB u paketu)
Kamera: 5 MP (720x480 video)
GPS: Da
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, microUSB
Aplikacije: Android Market (više od 20.000 aplikacija)
www.motorola.com

Google Nexus One

Nakon lansiranja operativnog sistema za koji vjerujemo da bi mogao postati najpopularniji OS za pametne telefone, Google se odlučio i na izdavanje svog mobilnog telefona. U suradnji s HTC-om napravljen je Nexus One, mobilni telefon prilično impresivnih performansi u trenutku izdavanja. Google se odlučio na ekran visoke razlučivosti 480x800 piksela, kameru visoke razlučivosti, sve dodatke na kakve smo navikli kod telefona te kategorije, snažan Snapdragon procesor i bateriju koja će sve te blagodati napajati duže nego što je to slučaj sa svakim ovdje spomenutim telefonom. Google svoj telefon planira distribuirati putem mobilnih mreža, ali i prodavati slobodno u svojoj online trgovini nezaključanog i za punu cijenu, što će se svakako svidjeti određenom broju korisnika.

Rezolucija ekrana: 480x800
Dijagonala ekrana: 3,7"
CPU: Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz
Memorija: microSD (4 GB u paketu)
Kamera: 5 MP (720x480 video)
GPS: Da
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, microUSB
Aplikacije: Android Market (više od 20.000 aplikacija)
www.google.com/phone