NOVA KLASA?

Sony Vaio P je zgodan maleni netbook

09.01.2009 u 07:49

Bionic
Reading

Obzirom da je klasa netbooka definirana kao maleno, jeftino i ne odveć snažno, ali ipak upotrebljivo računalo, teško je u nju svrstati novi Sonyjev ultraprijenosnik koji je znatno manji od prosječnog netbooka, ali je ipak nešto skuplji

Posjetitelji sajma CES konačno su dobili priliku opipati i isprobati novi Sonyjev ultraprijenosnik koji dimenzijama i razlučivošću zaslona uspješno izbjegava bilo kakvo svrstavanje u postojeće kategorije.

Sony Vaio P je znatno manji od prosječnog netbooka, no ipak puno veći od ručnih računala tipa iPhone ili BlackBerry. Ima pravu QWERTY tipkovnicu bez touchpada, čiju funkciju zamjenjuje maleni pomični joystick u sredini tipkovnice na koji su korisnici IBM-ovih prijenosnika (danas Lenovo) odavno navikli. Zaslon je vrlo širok i ima pomalo bizarnu razlučivost od 1600 x 768 piksela, no oni koji su ga isprobali kunu se da je vrlo upotrebljiv.

Ostale pak specifikacije odgovaraju prosječnom netbooku: Intelov procesor iz serije Atom, 2 GB RAM memorije, tvrdi disk ili SSD koji dolazi kao opcija, a sve to za relativno paprenu cijenu od 900 dolara.

Obzirom na vrlo pozitivne prve recenzije, koje hvale odličnu tipkovnicu, zaslon i kompaktnost uređaja, moramo priznati da nam se sviđa što je Sony napravio s Vaiom P. Ostaje nam pričekati kada će se i po kojoj cijeni taj uređaj pojaviti u Hrvatskoj.