ZBOG NAPADA NA AKTIVISTE

Google se povlači iz Kine?

13.01.2010 u 12:42

Bionic
Reading

Internetski div Google na svom je službenom blogu objavio neobičan, ali vrlo značajan tekst. Naime, zbog nedavnih koordiniranih hakerskih napada na kineske aktiviste, kao i zbog cenzure koja vlada u toj zemlji, Google razmišlja o potpunom gašenju svog poslovanja u Kini

Kad čujemo frazu 'hakerski napadi', obično zamišljamo kriminalce, sumnjive tipove ili barem radoznale pojedince koji pokušavaju zaobići pravila i sigurnosne prepreke da bi došli do neke informacije. No, iako to Google nije direktno rekao, čini se da iza nedavnih hakerskih napada na Google i mnoge druge kineske internetske firme, kao što je Baidu, stoji kineska vlada.

Kako na službenom blogu tvrdi Googleov šef pravne službe David Drummond, ti su napadi bili sofisticirani, koordinirani i usmjereni na kineske aktiviste. Napadači su u ovom konkretnom slučaju htjeli doći do njihovih Gmail lozinki, no daljnjim istraživanjem u Googleu su ustvrdili da se njihovim korisničkim računima iz Kine često pristupa s različitih lokacija, što upućuje na sustavno praćenje svih koji se u Kini bore za slobodu govora.

Usto, Google već godinama muku muči sa cenzurom. Poznata je priča sa trgom Tiananmen, koji u cenzoriranoj (kineskoj) verziji Googlea prikazuje parade, cvijeće i prekrasno okićeni trg, dok u svim drugim verzijama rezultati upućuje na masakr koje su kineske vlasti napravile na tom istom trgu.

Google je svojedobno nevoljko pristao na takvu cenzuru, no iako je Kina ogromno i strateški iznimno važno tržište, čini se da je i Googleu prekipjelo. Kako tvrdi Drummond, Google će 'preispitati svoje poslovne operacije u Kini' i pokušati dogovoriti rad bez cenzure u toj zemlji. Ne bude li to išlo, možda će posve ugasiti kinesku varijantu tražilice.

Ova odluka sa sobom nosi nekoliko zanimljivih posljedica. Google je ogromna, multinacionalna kompanija, no isto tako je riječ o tvrtki koja je svoj imidž izgradila na krilatici 'Don't be evil' (eng. ne budi zao). Sada je Google, čini se, odlučio zanemariti moguć financijski gubitak i pokazati da mu je uistinu stalo do svojih korisnika, kao i do vrijednosti kao što su sloboda govora. Kako će sve to završiti, vidjet ćemo, no lako je moguće da će opresivni režimi i vlade u ovom desetljeću padati i zbog interneta ili (u slučaju Kine) zbog zabrane njegova slobodnog korištenja.