CES 2010

Mnoštvo novih fotoaparata za 2010.

07.01.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Početak godine je već dugi niz godina rezerviran za sajam potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, a to je prava prilika za proizvođače fotoaparata da najave svoje proizvode u novoj godini

Na sajmu potrošačke elektronike koji se održava početkom godine u Las Vegasu najavljeno je mnoštvo novih digitalnih fotoaparata raznoraznih proizvođača. Većinom se radi o obnavljanju ponude i osvježavanju prošlogodišnjih modela koji ne donose ništa posebno uzbudljivo, ali u gami svakog proizvođača nalazi se i pokoji zanimljiv model.

Casio je najavio četiri nova fotoaparata, a iz ponude se ističe model EX-FH-100 baziran na CMOS senzoru i opremljen objektivom optičkog raspona 24-240 mm. Brzo snimanje videa već je postalo klasičan dodatak za Casiove fotoaparate više klase, a FH-100 to radi brzinom od 1000 sličica u sekundi. Neobičnost za kompaktnu klasu je i podrška za snimanje u RAW formatu.

U Samsungovoj ponudi najzanimljiviji nam je model ST5500. Kompaktni fotoaparat sa CCD-om razlučivosti 14 megapiksela opremljen WiFi i Bluetooth adapterima koji služe prenošenju fotografija i videoisječaka na druge uređaje. Fotoaparat može snimati video u 720p razlučivosti kroz objektiv sposoban za sedmerostruko zoomiranje. Samsungom ST5500 se upravlja putem ekrana osjetljivog na dodir, a postolje mu je s donje strane nagnuto za sedam stupnjeva da se lakše kadrira prilikom fotografiranja s vremenskim okidačem.

Panasonic se nastavio na svoju vrlo uspješnu i kvalitetnu seriju fotoaparata od prošle godine, a novost su ultratanki fotoaparati FP1, FP2 i FP3. FP1 baziran je na 12-megapikselnom CCD čipu, dok su FP2 i FP3 bazirani na čipu razlučivosti 14 megapiksela. Sva tri fotoaparati opremljena su istom objektivom raspona 35-140 mm koji u sebi ima stabilizaciju. Da bi se zadržala kompaktnost, objektiv ne izlazi iz tijela prilikom promjene žarišne udaljenosti. Pozadinski ekran dijagonale 2,7 inča djelomično služi i za upravljanje fotoaparatom. Panasonic će ove fotoaparate ponuditi u raznim bojama.

Sony je predstavio čak 12 novih kompaktnih fotoaparata, a u njegovu mnoštvu izdvaja se HX5 sa svjetlosnim čipom baziranim na tehnologiji CMOS kakvu češće viđamo u SLR fotoaparatima nego u kompaktima. Njegova razlučivost je više nego dovoljnih 10 megapiksela, a ispred čipa se nalazi objektiv optičkog raspona 25-250 mm. HX5 snima video u razlučivosti 1.080i. Zanimljivost ovog fotoaparata su ugrađeni GPS prijamnik i kompas, što bi ga trebalo činiti idealnim za fotografiranje u prirodi.

Olympus je osvježio svoje serije FE i mju, a najzanimljiviji predstavnik je novi fotoaparat Tough oznake 3000. Performanse se nisu bitno promijenile, pa Tough 3000 ima mali CCD senzor razlučivosti 12 megapiksela, objektiv optičkog raspona 28-102 mm, stabilizacije slike u tijelu fotoaparata, HD snimanje i HDMI izlaz. Veće novosti su jedan gigabajt interne memorije i mogućnost punjenja baterije putem USB-a.

www.casio.com