NEXUS ONE

Zašto je Googleov mobitel tako bitan?

07.01.2010 u 10:09

Bionic
Reading

Prvi Googleov izlet u proizvodnju i prodaju hardvera, mobitel pod nazivom Nexus One, zapravo je samo još jedan u nizu pametnih telefona zasnovanih na operativnom sustavu Android. No njegovim predstavljanjem Google je postao direktna konkurencija dojučerašnjim partnerima

Većina ljudi koja je u rukama imala Nexus One slaže se da je riječ o odličnom mobitelu, ponajboljem Androidu na tržištu, no osim brzog procesora Snapdragon i animiranih pozadina, ipak to nije revolucionaran model. Tu je 4 gigabajta memorije (proširivo do 32 gigabajta pomoću memorijskih kartica), kamera razlučivosti 5 megapiksela, podrška za 3G, GPS navigaciju, WiFi, a valja spomenuti i dvije stvari koje ljuti mu konkurent, iPhone, nema: punu podršku za Flash te multitasking.

Činjenica da ga možete kupiti direktno od Googlea (ne i iz Hrvatske) ipak je zanimljivija od samog uređaja, i to ne samo zbog prilično paprene cijene za otključani uređaj koja iznosi 529,99 dolara. Motoroli se sigurno ne sviđa to što se mora natjecati protiv tvrtke koja radi softver i za njihov popularni model Droid, no čini se da će se jednostavno morati prilagoditi novonastalom stanju.

Jasno je da Google to radi zbog kontrole: oni žele, osim softverskih platformi (kao što su Chrome i Android) imati i neki oblik kontrole nad hardverom, a njihov je krajnji cilj, kao i uvijek, zarada od oglašavanja. Jednom kad se počnu pojavljivati prijenosnici zasnovani na Chrome OS-u, za pretpostaviti je da će Google predstaviti i svoj prijenosnik. Što se krajnjeg korisnika tiče, to je odlično: od viška modela na tržištu glava ne boli.

Pogledajte službenu demonstraciju Nexus Onea u priloženom videu.