NX SERIJA

Samsung najavio novu liniju digitalnih fotoaparata

04.01.2010 u 11:08

Bionic
Reading

Samsung NX10 je digitalni fotoaparat koji nudi mogućnost izmjene objektiva, ali nema optičko tražilo sa sustavom ogledala, što mu omogućava manje dimenzije od SLR-a

Prema Samsungovoj najavi, Model NX10 će biti tek prvi u njegovoj novoj seriji NX digitalnih fotoaparata. Konceptom NX10 podsjeća na prilično uspješne Panasonicove fotoaparate GH1 i GF1. Nedostatak optičkog tražila omogućio je Samsungu da bitno smanji dimenzije fotoaparata, a opet je korisnicima ponudio mogućnost izmjene objektiva. Neobično nam je jedino što se Samsung odlučio na svoj sustav objektiva umjesto da se prikloni nekom od postojećih na tržištu, čime bi automatski bio privlačniji korisnicima tog sistema.

Samsung NX10 će se donekle svidjeti korisnicima Pentaxova sistema jer je Samsung najavio izradu adaptera pomoću kojega će NX10 koristiti objektive tog proizvođača. Zasad nije poznato hoće li biti ikakvih ograničenja u tom korištenju.

Začetnik nove serije Samsungovih fotoaparata utemeljen je nao svjetlosnom senzoru CMOS razlučivosti 14,6 megapiksela i APS-C veličine. Tražilo ugrađeno u fotoaparat je elektronsko i nudi razlučivost od 640x480 piksela, što znači da će većina korisnika pri kadriranju koristiti OLED pozadinski ekran dijagonale tri inča. Uz fotoaparat Samsung planira lansirati i tri objektiva: 18-55 mm F3.5-5.6, 55-200 mm i fiksni 30 F2 mm.

Kao i većina modernih fotoaparata, i NX10 će snimati video, i to u razlučivosti 720p koristeći H-264 codec za sažimanje. Nažalost, Samsung zasad nije precizirao cijenu fotoaparata ni točan termin početka prodaje.