5 Gbps

USB 3.0 je bezobrazno brz

07.01.2009 u 13:01

Bionic
Reading

Ovogodišnji sajam CES 2009 pripadnici ICT industrije iskorištavaju, osim za predstavljanje sve sile novih gadgeta i uređaja, i za predstavljanje novih tehnologija. Nadolazeća, izuzetno zanimljiva, definitivno je USB 3.0

Na ovogodišnjem CES-u novo sučelje USB 3.0 javnosti će pokazati kompanije Symwave i Seagate, no ususret demonstraciji o detaljima progovorio je i Intelovac Jeff Ravencraft, koji je ujedno i predsjednik udruženja USB Implementers Forum.

Prema njegovim najavama, u primjeni USB 3.0 sučelja očekuju nas tri ključne novosti – kompatibilnost, bolje performanse te značajno smanjena potrošnja energije. Infrastruktura sučelja USB 3.0 kompatibilna je s onom u verziji 2.0, tako da će bez problema raditi svi pripadajući uređaji.

Što se performansa tiče, USB 3.0 značajno ubrzava prijenos podataka između dvaju uređaja s obzirom na to da se njegova maksimalna brzina zaustavila na granici od 5 Gbps (Hi-Speed USB 2.0 maksimalno je mogao 'pustiti' 480 Mbps).

Treći, također ključni novitet sadržan je u potrošnji energije, koja je u korištenju sučelja USB 3.0 značajno smanjena.

Prema najavama, USB 3.0 u potpunosti bi trebao zaživjeti, zamijeniti USB 2.0, unutar pet nadolazećih godina, dok bismo prve komercijalne proizvode koji ga podržavaju mogli vidjeti već ove godine.