Tehnologija PRISLUŠKIVANJE MOBITELA

Njemački haker probio GSM enkripciju

  • Autor: S.Š.
  • 29.12.2009 14:20:05
  • 29.12.2009 13:31:50

Njemački stručnjak za enkripciju podataka Karsten Nohl objavio je da je uspio probiti 64-bitni enkripcijski algoritam koji većina mobilnih operatera koristi za enkripciju GSM poziva

64-bitni enkripcijski algoritam A5/1 koristi se za zaštitu od neovlaštenog prisluškivanja GSM poziva već dvadesetak godina, unatoč tome što je danas svaki 64-bitni algoritam ranjiv, ako ni na koji drugi način, onda preko brute force napada. GSM udruga (GSMA) pozvala je mobilne operatere da prijeđu na sigurniju, 128-bitnu verziju, no rijetko koji se odazvao zbog skupoće prelaska na novi sustav.

No to bi se moglo promijeniti, s obzirom da je Karsten Nohl uspješno probio 64-bitni enkripcijski algoritam A5/1 te ponudio set alata kojim se služio preko BitTorrenta. GSM udruga napala ga je zbog tog čina, tvrdeći da je to što on radi ilegalno, no Nohl kaže da je probio zaštitu iz akademskih razloga.

Iako je prisluškivanje GSM razgovora u praksi još uvijek izrazito kompleksno, zbog velike količine podataka s kojima bi napadač trebao baratati, očito je da je vrijeme za prelazak na novi sustav. Ukoliko se to ne dogodi, ne sumnjamo da će hakeri uskoro napraviti alate s kojima će prisluškivanje GSM poziva postati sasvim izvedivo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još