OČEKUJTE POP-UP PROZOR

Microsoft mora ponuditi odabir web preglednika

17.12.2009 u 07:28

Bionic
Reading

Monopolističko ponašanje softverskog diva na europskom tlu dovelo je do cijelog niza promjena u njegovim sustavima te kazni koje je morao platiti. Sada je nadležno tijelo Europske komisije donijelo novu odluku o slučaju web preglednika na operacijskim sustavima Windows

Izgleda da je oko 1,7 milijardi eura kazni koje je Microsoft morao tijekom proteklih deset godinama platiti zbog svog ponašanja na tržištu Europske unije bilo dovoljno da kompanija ozbiljno razmotri svaki prigovor nadležnih regulatora. Posljednji slučaj u sukobu na relaciji Microsoft - EU vezan je uz zadani web preglednik Internet Explorer, koji se standardno isporučuje s Windowsima.

Europska unija natjerala je Microsoft da postojećim i budućim korisnicima Windowsa omogući odabir željenog web preglednika. Postojećim korisnicima Microsoft će servirati pop-up prozor u kojem će im biti ponuđena instalacija nekog od 12 ponuđenih web preglednika. Budućim korisnicima Windowsa isti prozor servirat će se prilikom prvog pokretanja sustava.

Implementaciju ove odredbe EU-a Microsoft započinje u ožujku, a od ponuđenih preglednika posebna mjesta rezervirana su za pet najpopularnijih – IE, Firefox, Safari, Chrome te Operu.

Odredba EU-a vrijedi za sljedećih pet godina na tlu svih članica EU-a te u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu. Ne udovolji li Microsoft zahtjevima EU-a, mogao bi biti kažnjen s deset posto godišnjih prihoda.

www.microsoft.com