DOČEKALI SMO?

Google će početkom 2010. predstaviti vlastiti mobitel

14.12.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Medijski prostor vezan uz mobilnu industriju naprosto je zakuhao tijekom vikenda jer je na nekoliko službenih Googleovih izvora osvanula vijest o postojanju prvog mobitela proizašlog iz tabora internetskog diva

Glasine o Googleovom mobitelu kruže internetom još otkako je internetski div prije otprilike 13 mjeseci tržištu ponudio vlastitu verziju operacijskog sustava Android, namijenjenog mobilnim uređajima. Android je nedugo zatim pripao pod okrilje organizacije Open Handset Alliance, posvećene razvoju ove mobilne platforme, a pod čijom kapom se nalazi i Google, no glasine o Googleovom mobitelu i dalje su nastavile kružiti.

Brojni proizvođači tijekom proteklih godinu dana predstavili su svoje varijante uređaja s Androidom.

Sada je scenarij prema kojemu će mobitel na Androidu biti predstavljen u režiji Googlea sve bliže svom ostvarenju. Naime, tijekom vikenda na nekoliko Twitter računa Googleovih djelatnika osvanula je obavijest da u rukama drže novi mobitel u svrhu testiranja tehnologije i funkcionalnosti, a oglasili su se i na službenom blogu, gdje su potvrdili postojanja takvog uređaja, no nisu željeli izlaziti s nekim detaljima.

Sudeći prema dosad objavljenim detaljima, Googleov mobitel trebao bi se pojaviti već u siječnju sljedeće godine pod nazivom Nexus One. Trebao bi sadržavati kapacitivni OLED zaslon osjetljiv na dodir preko cijele površine uređaja, procesor Snapdragon, dva mikrofona radi uklanjanja pozadinske buke prilikom obavljanja razgovora, Android u verziji 2.1 te svu silu softverskih dodataka koji će maksimalno iskorištavati sve mogućnosti Googleovih servisa i usluga.

Jednako tako, ono što će Nexus One dodatno razlikovati od ostalih Android uređaja dostupnih na tržištu je činjenica da ga se neće moći kupiti po okriljem nijednog postojećeg svjetskog telekom operatera, nego bi trebao biti dostupan isključivo izravno od Googlea.

www.google.com