POD KRINKOM ZAŠTITE

'Promjene privatnosti otkrit će Facebooku više no ikad'

10.12.2009 u 08:13

Bionic
Reading

Početkom ovog mjeseca izvijestili smo vas o promjenama na Facebooku koje se tiču postavki privatnosti profila korisnika. Borci za ljudska prava upozoravaju da će noviteti umjesto da štite korisnike, ostatku Facebooka otkriti više no ikad

Facebook je tijekom jučerašnjeg dana započeo s uvođenjem novih postavki privatnosti na svom servisu. Postupno će promjene biti implementirane svim korisnicima, a koje će prilikom logiranja u sustav ove društvene mreže dočekati obavijest da je obavezno namjestiti određene parametre. Ovim potezom Facebook će pokušati 'natjerati' vlasnike računa da sami odrede koje podatke žele razotkriti s ostalim korisnicima.

Na ovakav potez odlučili su se u Facebooku zato što se na namještanje postavki privatnosti unutar svojih profila do sada odlučilo tek između 15 i 20 posto od ukupno 350 milijuna korisnika.

Prema navodima boraca za ljudska prava, ovdje nastupaju problemi. Naime, korisnici koji nisu do sada namještali svoje postavke privatnosti, a koji sada automatski poklikaju sve predefinirane postavke, što će vjerojatno učiniti većina korisnika, s ostatkom Facebooka dijelit će više osobnih i inih informacija nego što su to činili do sada.

Na ovo je odlučio upozoriti Kevin Bankston, pravni zastupnik američke organizacije Electronic Frontier Foundation, posvećene slobodi govora u digitalnom dobu. Prema njegovim navodima, Facebook uvodi neke novitete, no iz postavki privatnosti uklanja neke druge bitne što posljedično dovodi do toga da korisnici s ostatkom Facebooka dijele više informacija nego što je to do sada bio slučaj.

Odlučio je reagirati i izvršni direktor američkog Centra za demokraciju i tehnologije Ari Schwartz koji je istaknuo 'da je dobra stvar ta što će korisnici imati veću mogućnost namještanja postavki unutar svog profila, no također je istaknuo da će u osnovi u niz statusa na Facebooku odlaziti više osobnih informacija nego što je to bilo do sada.

Bilo kako bilo, kada vas na vašem računu na Facebooku dočeka obavijest o novitetima unutar osobne privatnosti, odvojite određeno vrijeme kako bi je pročitali i prema vlastitim željama odredili željene stupnjeve privatnosti.