Tehnologija KENKEN

Nova mozgalica na tportalu

  • Autor: tportal.hr
  • 2.12.2009 14:42:02
  • 2.12.2009 9:30:00

Posjetitelji tportala odsad imaju priliku zaigrati KenKen, zabavnu logičku igru koja će vas zabaviti i testirati vaše znanje matematike

KenKen je matematička i logička igra koju je 2004. godine izumio japanski matematičar Tetsuyo Miyamoto. Cilj igre je ispuniti prazna polja brojevima tako da se nijedan ne ponavlja u retku ili stupcu. Posebnost KenKena je mreža podijeljena u grupe polja u kojima je zadan ciljani broj i matematička operacija. Igrač mora upisati u polja brojeve koji povezani matematičkom operacijom daju zadani broj. Samo ime dolazi od derivacije japanske riječi za mudrost 賢 ken, kashiko(i).

Danas je KenKen dostupan u preko 40 novina diljem svijeta, od kojih su najpoznatije New York Times i The Times, dok je tportal prvi medij u Hrvatskoj koji donosi KenKen. Zamolili smo stoga programera igre, Vedrana Škrnjuga, da nam kaže nekoliko riječi o tome kako je došao na ideju napraviti online verziju KenKena. 

'Online verzija bila je logičan odgovor na sve veću popularnost igre KenKen koja se u to vrijeme mogla naći u stranom dnevnom tisku. Što više igrate KenKen, vaša sposobnost rješavanja problema s osnovnim matematičkim operacijama se razvija. Posebnost online igre KenKen je u tome što je svaka zagonetka jedinstvena - svaki dan novi izazov', kaže Vedran.

Pravila igre su:

1) Odaberite veličinu zagonetke.
2) Upišite brojeve između 1 i odabrane veličine zagonetke.
3) Upisani broj ne smije biti ponovljen u istom retku ili stupcu.
4) Brojevi unutar kvadrata opisanih debljom linijom (kavezi) moraju dati rezultat naznačen u gornjem lijevom kutu korištenjem naznačene matematičke operacije.
5) U kaveze koji se sastoje od samo jednog kvadrata potrebno je upisati broj naznačen u gornjem lijevom kutu tog kvadrata.
6) Unutar jednog kaveza brojevi se mogu ponavljati ukoliko nisu u istom retku ili stupcu.

Svaki dan na tportalu objavit ćemo šest novih mozgalica. Zaigrajte KenKen na adresi kenken.tportal.hr
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još