ESET IZVJEŠTAVA

Nijedan računalni sustav nije imun na računalne prevare

25.11.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Istraživanje tržišta naručeno od tvrtke ESET, proizvođača antivirusnog programa NOD32, pokazuje da su vlasnici Macova u jednakom broju žrtve phishinga kao i korisnici PC-ja. Anketu je provela tvrtka Competitive Edge Research and Communications i daje uvid u trendove napada socijalnim inženjeringom, a vidljivo je da phishing ne bira operativni sustav korisnika

'Phishing je jednako efikasan neovisno o tome koristite li Snow Leopard, Linux, Windows, Solaris ili neki drugi operativni sustav, jer se služi prijevarom, a ne zlonamjernim programima kako bi uspio', rekao je Randy Abrams, tehnički direktor u ESET-u. 'Mac nema poseban imunitet na phishing, tako da je podjednak broj žrtava među korisnicima Macova i PC-ja.'

Phishing navodi korisnika na otkrivanje povjerljivih informacija, a jednom kada žrtva klikne na link ili ispuni formu koju je dobila e-poštom, transakcija je napravljena i phishing je uspio. Cyberkriminalci se oslanjaju na podatke do kojih mogu lako doći preko interneta, kao što su računi e-pošte (Gmail, Yahoo, Hotmail), dok društvene mreže MySpace, LinkedIn, Facebook i Twitter olakšavaju spear phishing koji cilja na specifičnog korisnika čiji su osobni podaci lako dostupni upravo preko spomenutih društvenih mreža.

Statistike su pokazale da tek 57 posto korisnika Macova koristi antivirusnu zaštitu, dok se samo 27 posto korisnika PC-ja osjeća dovoljno sigurno surfajući bez antivirusne zaštite.

Korisnici Macova vjeruju da su bolje zaštićeni od računalnih prijetnji, što je generalno točno jer je većina trojanaca dizajnirana kako bi iskoristila slabosti Internet Explorera ili Windowsa i zato ne rade na Macintoshima, ali phishing ne bira platformu za napad. Za uspjeh phishinga još je uvijek najveći krivac veliko neznanje korisnika, što je pokazala i anketa, jer više od 50 posto ispitanika nije znalo što je to phishing ili socijalni inženjering.