LHC U AKCIJI

Akcelerator čestica ponovno u potrazi za crnom rupom

23.11.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Tijekom vikenda ponovno je pušten u pogon najveći akcelerator čestica u svijetu, i to nakon četrnaestomjesečnog zastoja zbog velikog kvara, priopćio je Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN)

Tijekom rujna prošle godine akcelerator čestica (LHC - Large Hadron Collider) Europskoga centra za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi uspješno je radio samo devet dana, no znanstvenici su ga tijekom protekle godine uspješno popravili. Krajem prošlog tjedna, točnije 20. studenog, LHC je ponovo pušten u pogon i započelo je željeno kruženje snopova čestica.

Ipak, za prve konkretnije rezultate ovog projekta, tj. prve sudare atoma na visokoenergetskoj razini istovjetne onima koji su prema predviđanjima znanstvenika doveli do nastanka svemira možemo očekivati tek početkom 2010. godine.

Simulacija sudara atoma koju znanstvenici CERN-a planiraju stvoriti unutar LHC-a.

LHC je smješten u podzemnom tunelu ukupne dužine 27 kilometara ispod francusko-švicarske granice.

Veliki hadronski sudarač (LHC), znanstvena je 'igračka' vrijedna 3,76 milijarda eura koja bi trebala omogućiti bolje razumijevanje sastava tvari i svemira. Na ovom projektu rade tisuće fizičara iz cijeloga svijeta.