Tehnologija DOSTIGNUĆE IBM-A

Računalom uspješno simulirana moždana aktivnost

  • Autor: B. R.
  • 19.11.2009 10:22:51
  • 19.11.2009 8:47:20

Stručnjaci IBM-a izvijestili su javnost da su izradili računalni sistem koji uspješno simulira cerebralnu aktivnost živog bića. Kućne mačke, doduše, no to je definitivno značajan korak prema računalnim sistemima koji 'slobodno razmišljaju'

Na 22. konferenciji Supercomputing Conference – SC09, koja se upravo održava u Portlandu, znanstvenici IBM-a prisutnima su pokazali znanstveni rad u kojem su naveli da su uspješno simulirali moždanu aktivnost. Svojim računalnim sistemom u IBM-u simuliraju oko 4,5 posto aktivnosti ljudskog mozga, što je značajno više od moždane aktivnosti prosječne kućne mačke.

Ovaj moždani simulator vrti se na superračunalu Dawn Blue Gene/P, koje se sastoji od 147.456 procesora te sadrži 144 TB radne memorije. Računalo simulira rad oko 1,617 milijardi neurona, povezanih u mrežu od 8,87 trilijuna sinapsi.

Iako je to dostignuće značajno u svakom pogledu, iz IBM-a izvještavaju da ono što su postigli ne znači da su napokon otkrili pravu umjetnu inteligenciju, no da su korak bliže razumijevanju principa moždanih aktivnosti. Jednako tako, moždana aktivnost koja je postignuta u ovom računalnom sistemu znatno je sporija od prave, i to otprilike 100 do 1000 puta.

Ovaj IBM-ov projekt financirala je organizacija američke vojske DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) sa 16,1 milijun dolara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još