DOLIJALI KRIMINALCI

Pao dvojac odgovoran za zloglasnog trojanca

19.11.2009 u 08:23

Bionic
Reading

Londonska policija napravila je značajan korak u zaustavljanju distribucije zloglasnog trojanca nazvanog ZeuS (poznatog i kao Zbot, PRG, Wsnpoem ili Gorhax): iza rešetaka našao se dvojac kojeg se sumnjiči da je odgovoran za nastanak i početak njegove distribucije

Prvi put nakon početka pohoda trojanca ZeuS na korisnička računala diljem svijeta, u srpnju 2007. godine, vlasti su se pomaknule s mrtve točke. Iza rešetaka su se našli mladić i djevojka, oboje dvadesetogodišnjaka, koji su uhićeni pod optužbom za stvaranje spomenute zloćudne aplikacije.

Trojanac ZeuS prvi put je primijećen na internetu u srpnju 2007, no njegovo značajno širenje zabilježeno je u travnju ove godine. ZeuS je uspješno zarazio nekoliko milijuna računala diljem svijeta, od čega 3,6 milijuna samo u SAD-u.

Osnovna nakana ove zloćudne aplikacije je krađa osobnih podataka, a postala je poznata po tome što je uspješno zarazila računalne sisteme velikih igrača, poput Bank of America, NASA-e, Oraclea, Ciscoa, Amazona i drugih.

Britanska policija dvojac je uhitila još 3. studenoga, no tek sada je o tome izvijestila javnost. Autori virusa pušteni su da se brane sa slobode.