Tehnologija SRETAN ROĐENDAN!

Pet godina Firefoxa

  • Autor: B. R.
  • 9.11.2009 12:30:59
  • 9.11.2009 10:31:50

Upravo na današnji dan prije pet godina trenutačno najpopularniji alternativni web preglednik započeo je svoj pohod na tržište

Preglednik Firefox nastao je kao eksperimentalni ogranak projekta Mozilla, koji su pokrenuli Dave Hyatt i Blake Ross. Spomenuti dvojac 3. travnja 2003. najavio je organizaciji Mozilla da kreće u razvoj preglednika Firefox i web klijenta Thunderbird.

U začetku projekta preglednik nije nosio naziv Firefox. Prvi naziv bio je Phonix, no zbog pravnih zavrzlama s kompanijom Phoenix Tehnologies, naziv je morao biti odbačen. Preglednik je preimenovan u Firebird, no dogodila se istovjetna stvar, budući da je već postojao projekt takvog naziva. Na 9. veljače 2004. konačno je odlučeno da će se preglednik zvati Mozilla Firefox ili pojednostavljeno Firefox.

Na današnji dan, 9. studenog 2004. predstavljen je Firefox u inačici 1.0.

U proteklih pet godina, Firefox je zadobio povjerenje 330 milijuna korisnika diljem svijeta, a trenutačno ga koristi skoro četvrtina surfera. Preglednik je dostupan na nešto više od 70 svjetskih jezika, a programeri su se pobrinuli za dostupnost i nešto više od 7.000 dodataka, koji Firefoxu daju dodatne mogućnosti.

Proslavljajući rođendan, ekipa Mozille pokrenula je kampanju naziva Light The World with Firefox, u sklopu koje korisnici mogu sami promovirati ovaj preglednik.

www.firefox.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još